Областният кризисен щаб в Бургас реши да обяви грипна епидемия в цялата област. Заповедта влиза в сила от 12 до 17 януари включително. До две седмици грипът ще обхване всички региони в страната, обяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Регистриран е и първи случай за сезона на грипен вирус тип В - B/Victoria у нас, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Той е доказан на 9 януари. Пациентът е 15-годишно момче от град София. То е било хоспитализирано с леки симптоми.

При този тип грипен щам има риск от засягане на централната нервна система при усложнения, затова първите симптоми за висока температура не трябва да се пренебрегва, препоръчват здравните експерти.

Противоепидемичните мерки в Бургас

Бургаска област е един от регионите у нас, които ще са сред първите обявили грипна епидемия през настоящия сезон. Мерките, които влизат в сила са преустановяване на свижданията в болниците, засилен филтър в детските градини и ясли, преустановяване на профилактични прегледи и имунизации, и преустановяване на присъствените учебни занятия. Учениците ще учат онлайн.

Близо 35% от малчуганите в детските градини отсъстват по болест, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Той съобщи още преди заседанието на областния епидемиологичен щаб, че  вече е издал заповед за това "засилен филтър" в детските градини. Анализите на РЗИ - Бургас показват, че към момента най-висока е заболеваемостта при децата от 0 до 4 години и от 5 до 19 години, а най-малко - във възрастовата група от 30 до 64 години.

"Основание за заповедта ми са препоръките от РЗИ-Бургас и повишената заболеваемост на децата от остри респираторни заболявания, грип и скарлатина. Ограничава се достъпът на родители в детските заведения, забранява се посещаването на болни деца и на болни служители в градините, както и сливането на различни градински групи", добавя Николов.

Другите мерки, които се налагат са за носене на предпазни маски от персонала на детските заведения, проветряване на и извършване на двукратна дезинфекция на всички помещения и играчки, както и в менюто на децата да бъдат включено достатъчно количество тонизиращи напитки, като билков чай, мляко, прясно изцедени сокове и цитрусови плодове.

До две седмици грипът ще обхване всички региони в страната

Заболяемостта от грип в някои от районите у нас расте бързо. Днес регионалният щаб в Бургас обяви епидемия. Растат данните в Пазарджик, Варна, Ловеч, Шумен. Ситуацията е динамична и не се знае кой ще е следващият регион, който ще обяви епидемия. В рамките на две седмици грипът ще обхване всички региони. Това заяви на брифинг пред медиите главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му за разлика от други години вълната започва от изток, а не от големите градове. Данните в София са сравнително ниски. Разбира се има повишаване, но те са далеч от епидемични нива, каза доц. Кунчев.

Той очаква утре Пазарджик също да обяви грипна епидемия.

Рядко се е случвало всички региони в България да са в епидемия и да се обяви национална епидемия. Вероятно тези, които първи влязат - като Пазарджик, Варна, Шумен, Габрово и Ловеч, вече ще са излязли от епидемия.

Доц. Кунчев каза още, че тазгодишната епидемия започва по-рано. Има паралелна циркулация на гриповете "Виктория" и "Дарвин". Има и първи изолации на грипен вирус тип Б. Той рядко има капацитетът да е водещ и да предизвиква епидемия, каза още главният здравен държавен инспектор.

Предприемат се противоепидемични мерки по отношение на лечебните заведения, отлагане на имунизациите, на работата на детски и женски консултации, забрана за свиждания по болниците, ограничаваен на проявите с обществен характер, където се събират много хора.

Готовността на лечебните заведения трябва да е в сравнително висока степен, заяви доц. Кунчев.

В София няма проблем с осигуряването на легла за децата. В Пазарджик ще се открият допълнителни легла.

Кунчев заяви, че не трябва при децата да се пристъпва към самолечение, а да се потърси лекарска помощ.

По отношение на учебния процес, това трябва да решат от МОН, каза още той.

Какви грипни щамове ни атакуват

През периода 29 декември - 9 януари в НРЛ "Грип и ОРЗ" при НЦЗПБ са доказани чрез Real Time RT-PCR 24 грипни вируса A(H1N1) и 20 грипни вируса A(H3N2)", сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести, публикувана на сайта.

Вирусите са идентифицирани в носогърлените секрети на амбулаторно лекувани пациенти от София и Разград и на хоспитализирани пациенти от София, Шумен, Дупница, Търговище, Стара Загора, Сливен, Перник, Бургас и Пазарджик.

Общо през сезон 2022-2023 г. (до 09.01.2023 г.) в лабораторията са доказани 38 грипни вируса A(H1N1)pdm09, 47 грипни вируса A(H3N2) и един грипен вирус тип В.

На 9 януари е доказан и първият за сезона грипен вирус тип В - B/Victoria.

Специалисти допускат, че още около месец ще нараства активността на грипната циркулация и след това около месец ще спада активно. Вероятно случаи ще има до март, а и до април. Симптомите са класически - внезапно начало, температура около 37.5, 38, стига и до 39, болки в ставите, мускулите, отпадналост. В началото има суха дразнеща кашлица и прояви на хрема, но по-нехарактерни. Към момента големите градове са най-много заразените, като при някои от тях случаите са се повиши с около 50%.

Грипна епидемия се обявява, ако заболеваемостта достигне стойности 240 на 10 000 души.