В момента не се налага грипна вакация в национален мащаб. Здравните власти се справят със ситуацията, следи се по области. Бургаска област е по-натоварена по отношение на грипното заболяване, затова е взето решение за краткосрочна ваканция за децата там, съобщиха след правителствено заседание министрите на здравеопазването и образованието Асен Меджидиев и Сашо Пенов.

"Тъй като в момента няма пик на грипната епидемия, той по-скоро се очаква след 10-15 дни, затова решенията ни са да се взимат мерки по съответните области, а не в национален мащаб. Съвместно с Министерство на образованието взехме това решение да се пусне краткосрочна ваканция за област Бургас, което беше мнението и на местните власти", обясни Меджидиев.

"Нека хората да не се объркват - тук не става въпрос за предходната COVID ситуация, а става въпрос за една обикновена грипна вълна, която трябва да си припомним, че преди COVID-19 имаше почти всяка година", допълни министърът.

По думите му затова не се налагат специални мерки.

"Родителите и населението да избягват струпването на маси от хора, да се избягват посещенията в молове, кина и среди, където има шанс за заразяване", апелира здравният министър.

Меджидиев припомни, че носенето на маски е пожелателно.

Образователният министър Сашо Пенов съобщи, че дните от 12 януари до 17 януари в Бургас ще бъдат обявени със заповед за неучебни, без обучение в електронна среда. 

"Четири дни няма да повлияят сериозно върху преподаването на учебните предмети", уточни той.

"Ако обстановката се усложни и се наложи второ прекъсване на учебния процес, ще обсъдим онлайн обучение. Това ще е еднакъв подход по области - първата стъпка са неучебни дни, а втората стъпка, при ново продължаване на неприсъствения учебен процес - обучение в електронна среда", каза още Пенов.