Международният мото и автомарш "Славянски свят" пристига отново у нас, съобщи руското посолство."Нощните вълци" е един от най-големите руски рокерски клубове, който поддържа тесни връзки с властта в Кремъл.

Мотомаршът "Славянски свят" тази година се провежда от 20 юни до 14 юли и преминава по пътищата на Русия, Беларус, страните от Балканския полуостров и Източна Европа. Плановете им са преди да стигнат до София да минат през Руенския манастир, Кюстендил и Скрино. На 6 юли рокерите ще поемат към Сърбия.

"Вълците" ще положат цветя и венци пред паметника на Цар Освободител, паметника на Неизвестния воин и пред монумента на Съветската армия. След това участниците в мотошествието ще дадат пресконференция, на която ще разкажат за целите и задачите на пробега. Вечерта се предвижда концерт пред монумента на Съветската армия.

"Сериите мотоциклетни и автомобилни маршове "Славянски свят" се провеждат вече над 10 години и са насочени към обединението на славянските народи, развитието на институтите на обществената дипломация, популяризацията на славянската култура, пропагандата на християнските и общочовешките ценности на Славянския свят.

Проектът включва симетрични многокилометрови пробези и поклонничество в Русия и славянските страни: Русия, Сърбия, Беларус, Словакия, Словения, Македония, Република Сръбска, Черна Гора, България и други. Пробезите имат за цел развитието на добросъседски отношения между гражданите на страните от Европа", припомнят от руското посолство.

От там уточняват, че в планирането и организацията на мероприятията на мотомарша оказват подкрепа Министерството на външните работи на Русия, посолствата на Русия в чужбина, представителствата на Россътрудничество, правителството на Москва.

Маршрутите на проекта се планират в тясно сътрудничество с Поклонническия център на Московския Патриархат и братята от Свято-Троицката Сергиева Лавра, както и с подкрепата на голям брой обществени организации от страните на Славянския свят.

"Проектът се осъществява благодарение на грант от Президента на Руската Федерация за развитие на гражданското общество, предоставен от Фондацията за президентски грантове", допълват от мисията на Москва.