НЗОК разпореди спешна проверка по случая с починалата пациентка в Университетската болница "Света Екатерина" в София, за която бе оповестена информация в медиите, че е загубила живота си, защото нямала пари да доплати за животоспасяваща аортна клапа. 

"Във връзка с журналистически материали в печатните и в електронните медии, както и със сигнали от пациентски организации за болна, починала поради невъзможност да доплати цената на необходимото й медицинско изделие "Транскатетърна аортна клапа", както и за други пациенти, чийто живот е застрашен поради липса на средства - според медиите, информираме следното: По предварителни данни, леталният изход на пациентката, за която медиите сигнализираха, не е свързан с невъзможността да се постави аортна клапа, а с тежкото й общо състояние и сериозни съпътстващи заболявания", съобщиха от Здравната каса.

Резултатите от проверката трябва да бъдат готови в рамките на утрешния ден - 27 април, като от НЗОК ще оповестят официално резултатите.

Междувременно проф. д-р Юлия Джоргова - началник на кардиологията в "Св. Екатерина", обясни, че в конкретния случай лекарите не са имали технологично време.

"Нещата излязоха малко като че ли сме я чакали да плати - това не е така. Ние чакахме одобрение от Касата за нейния случай, но тук не ставаше въпрос толкова да доплати жената. Има около месец между първото й изследване, когато установихме, че трябва да й се постави клапа, и второто й идване. Вторият път тя дойде в крайно тежко състояние", заяви проф. Джоргова.

Проф. Джоргова обясни, че в болницата не се държат на склад такива клапи, които са изключително скъп консуматив и не може да се държат дълго време. Тя бе категорична, че жената не е починала, защото не е могла да плати. Лекарят обясни обаче, че тези суми са непосилни за пациентите им, които са възрастни и болни, заради което тя се надява НЗОК да преосмисли решението си.

"Алармираме за това, че имаме списък с чакащи пациенти. Една немалка част от тях няма да могат да намерят тези пари. В нашата чакаща листа имаме над 30. От тях в момента имаме десетина одобрени", допълни кардиоложката.