Няма разследване около президента, спазихме закона. Това каза пред журналисти главният прокурор Иван Гешев, цитиран от "Фокус".

В отговор на въпрос за публикуваните от прокуратурата звукови файлове, в които се предполага, че гласът е на действащ президент, именно Румен Радев, Гешев каза, че законът не е бил нарушен, както се твърдеше от различни посоки.

"Спазихме закона такъв, какъвто е. В момента, в който се изготвят веществени доказателства и средства, те стават част от досъдебното производство, като всички други доказателства и се подчиняват на общия режим на Наказателно-процесуалния кодекс. Не сме нарушили закона. Това, че сме атакувани за това нещо е ясно. Тази атака е видимо откъде изхожда - от, свързани с обвиняемия Божков лица и, свързани с подсъдимия Прокопиев - мисля, че това е ясно", коментира главният прокурор.

Гешев изтъкна, че нито той, нито прокуратурата водят лични битки.

Главният прокурор обясни и откъде е тръгнало питането му за тълкуването на чл. 103 от Конституцията за имунитета на президента и конкретния му въпрос към Конституционния съд какво се тълкува като "държавна измяна".

"Бях сезиран от наблюдаващи прокурори, че по едно конкретно досъдебно производство, според тях, има неяснота по приложението на чл. 103 от Конституцията. Това, което аз направих, е действие на институционално ниво, тоест сезирах Конституционния съд, тоест няма нищо лично в това. Аз питам Конституционния съд по обсега и с въпросите, които са ми поставени от конкретни наблюдаващи прокурори", отбеляза Гешев и така мотивира действията си.