Напрежение и проблеми са възникнали при откриването на учебната година в някои училища в Гърция заради отказа на родители децата им да носят маски, съобщава телевизия Скай.

Според приетите противоепидемични мерки носенето на маска в училищата в Гърция е задължително във всички помещения, включително и в класните стаи.

В 55-о основно училище в Патра четирима ученици не са били допуснати да влязат, защото родителите им не се съгласили децата им да сложат маски. Родителите заявили, че ще продължат с тази тактика всеки ден, защото не вярват на предписанията на епидемиолозите.

Баща от Солун е заявил пред Скай, че "ако трябва, детето ми няма да посещава часовете цяла година". За подобни случаи се съобщава и от Крит.

Някои родители заявяват, че децата им имат дихателни проблеми и затова не могат да носят маска. Други изобщо отказват да изпратят децата си на училище и казват, че ще ги оставят вкъщи колкото е необходимо.

В гръцките училища са приложени строги мерки срещу разпространението на респираторни вируси и по-конкретно на новия коронавирус, сред които задължително носене на маска, инструкции за лична хигиена, дезинфекция на помещенията, мерки за дистанция и избягване на близък контакт и др.