Ваксинациите срещу коронавирус в България започнаха с публично имунизиране на знакови лица в медицината. В София първите от нужните две дози получиха здравният министър Костадин Ангелов, председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов и шефът на УМБАЛ "Пирогов" Асен Балтов, а в Пловдив председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров.

"Нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя с COVID-19. Вярвам, че благодарение на ваксините този свят нямаше да е такъв, какъвто го познаваме всички ние. Вярвам, че учените са си свършили работата така, че ваксината да бъде спасението, което очаквахме. Вярвам, че много скоро ще започнем да надделяваме над COVID-19", изрази надежда здравният министър.

След него първи коментар направи и имунизираният представител на Българската православна църква - 75-годишният епископ Тихон:

"Искам да изразя своята благодарност към тези невероятни усилия и към всички, които направиха възможно тази ваксина да бъде достъпна за всички нас"

Самият той е ваксиниран срещу всичко, срещу което е възможно. Бил е свидетел на дете, болно от детски паралич, и тогава треперили да не се заразят, а посрещнали с радост новината, че има ваксина.

"Сега за тази ваксина трябва да убеждаваме хората да го направят, което е жалко", изрази съжаление Тихон. 

Венцислав Мутафчийски също не скри удовлетворението си от началото на кампанията.

"Точно на днешния ден по християнска традиция затваряме годината. Дай Боже да затворим и всичко, което беше изпълнено с много трудности. Ние се намираме във война, но дойде нашето малко оръжие и то е в тези малки флакони. То ще ни спаси от всичко това, което беше през тази година и ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и нашите близки. Ние сме длъжни и имаме необходимост да си ги върнем".

След това председателят на Оперативния щаб и шеф на ВМА допълни:

"Днес ще бъдат ваксинирани 80 от 100 човека във ВМА. Това са първите. Записаните при нас са много повече - не само на първа линия, но лекари, сестри, санитари и помощен персонал. Първи 15 човека са знакови за ВМА. Най-сериозните операции на хора с COVID и тези, които се нуждаеха от друго оперативно лечение, извършиха тези хора. Това са първите. Ще имаме ваксинирани 20 медицински сестри, 17 санитари и всичко останало са лекари. Това е първата вълна на ваксиниране във ВМА. Спазвахме абсолютно всички инструкции. Нашите колеги са запознати с процеса".

Призив за масово имунизиране отправи и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов:

"Имунизационният процес е изключително важен. Днес повечето страни от ЕС организират ваксинация. Така показваме нашите обединени усилия в борбата с COVID-19. Искаме да покажем, че ваксината е безопасна, безвредна и има единствено позитивни ефекти. Тя предпазва от заболяването. Не е лекарство, а профилактично средство срещу това тежко страдание за хората. 95% е ефективността на тази ваксина, а много малко ваксини могат да се похвалят с това. В началото ще бъдат по-малко ваксинираните, като са получени дози за около 5000 души. Това е една генерална репетиция, на която не са разрешени грешки. Ще видим как правим много добра организация и тя ще става все по добра. Призоваваме всички да се ваксинират, защото това е единственият изход. Нека да посрещнем лятото другата година като едно нормално лято".

Шефът на УМБАЛ "Пирогов" Асен Балтов подчерта, че се е ваксинирал, въпреки че вече е прекарал коронавируса. Според него така трябва да постъпят и всички останали, които са се срещали с болестта.

"Независимо че аз съм изкарал COVID, смятам, че трябва да се ваксинирам, както и другите хора, които са прекарали COVID-19, защото няма траен имунитет и антителата постепенно спадат. Затова е хубаво да се ваксинираме, за да постигнем колективен имунитет. Чувствам се така, както се чувствах и преди ваксината. Смятам, че всеки, който е клинично здрав, трябва да се ваксинира", каза Балтов.

Днес в "Пирогов" ще се имунизират 40 души, а на 28 и 29 декември - 30. В тези дни ще се поставят общо 100-110 ваксини.

В Пловдив пък коментар направи председателят на БЛС Иван Маджаров. Преди ваксинацията бе измерено кръвното му, което отчете завишена стойност от 160/90. Според лекарите обаче това е нормално, предвид възрастта му и специфичната ситуация - ваксинация пред камери и фотоапарати.

"Ваксините са това откритие на науката, което ни дава възможност да контролираме такива тежки заболявания. Ваксинирам се на първо място, защото вярвам в постиженията на науката. На второ място, защото си мисля, че е крайно време да заживеем живота, който живяхме преди пандемията", заяви Иван Маджаров.

Според него няма как пациентите да се убедят, че ваксината е безопасна, ако не бъде даден личен пример.

"Нямаме друг начин за справяне с епидемии, въпреки дебатите "За" и "против", добави веднага след ваксинацията Иван Маджаров.