С тържествен ритуал военнослужещи положиха клетва на строевия плац на Трето бригадно командване в Благоевград. В редиците на Българската армия влязоха 28 военнослужещи, четири от които - жени, предаде БТА. 

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>>

Военна клетва положиха новоназначените военнослужещи в Трети механизиран батальон и Десети механизиран батальон в състава на 3-то бригадно командване, а на церемонията присъстваха заместник областният управител на Благоевград Христо Ангелов, Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, началникът на Гранично полицейско управление - Благоевград и председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Благоевград подполковник Иван Петров, семействата на новоназначените военнослужещи.

Снимка: BulFoto

В приветственото си слово командирът на 3-то бригадно командване полковник Митко Балтов отбеляза, че изборът на професия до голяма степен се определя не само от образователната система, но най-вече от семейната среда и обществения престиж. Окончателният избор обаче се обуславя от вашата ценностна система, решението ви да кандидатствате за прием на военна служба, да бъдете приети в редовете на Сухопътни войски и на Трето бригадно командване, каза още полк. Митко Балтов.

Той изрази увереност, че направеният избор е правилен, защото военнослужещите от състава на Сухопътните войски са образовани, силно мотивирани и дисциплинирани.

Снимка: BulFoto

"Предстои ви да произнесете сакралните слова на военната клетва, които са били мерило за достойнство на поколения храбри българи. От днес тя ще бъде за вас вашият най-важен морален и законен акт, от който ще се ръководите всички вие", каза още полк. Митко Балтов. 

Той пожела на новоназначените военнослужещи да бъдат достойни приемници и продължители на славната традиция на Българската армия, на Сухопътните ѝ войски и на Трето бригадно командване, което е горд наследник на славния 14-и пехотен полк, 25-и Драгомански полк и на Трета мотострелкова дивизия.

Снимка: BulFoto

След тържественото полагане на военна клетва, Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи водосвет за здраве и благоденствие на новопостъпилите служители и целия числен състав на Трето бригадно командване и отправи пожелания към войниците. В слово от името на новоназначените военнослужещи редник Халачев, който днес положи своята военна клетва, каза, че този ден е специален за всички, които се заклеха да служат на родината.

"Щастлив съм, че успях да продължа семейните традиции и реализирах своята детска мечта, която всяка година се превръщаше във все по-осъзната цел, за която се подготвях от дълго време и вече съм част от редиците на Българската армия", каза в словото си редник Халачев.

Снимка: BulFoto