Новият водопровод на Перник, който струва близо 20 млн.лв. и бе построен на бързи обороти със съдействието на държавата и Столична община, не работи добре.

Строителството започна в началото на февруари, а премиерът Бойко Борисов го откри на 23 март. Водопроводът е с трасе 13 км и водата идва от яз."Бели Искър" към с.Мало Бучино и от там към Перник, а целта му да бъде намалено водоподаването от язовир "Студена" и той да се напълни.

"Оказва се, че налягането от новоизградения водопровод не може да преодолее това от язовир "Студена" и е необходимо да бъде променен начинът на използване на системата", обясниха от Министерство на околната среда и водите.

Още в първите дни от пускането на водопровода по него имаше аварии. А днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров обяви, че отново започва да се взема вода от язовир "Студена" по искане на ВиК Перник. Отпускат се допълнително 0,300 млн. куб. метра вода от яз. "Студена" за питейно-битово водоснабдяване на Перник и съседни населени места.

"От началото на април водното дружество, съвместно с "Монтажи" ЕАД, опитва различни варианти за пренасочване на водите от язовир "Бели Искър" във водопроводната мрежа на Перник, така че максимално да се намали консумацията от язовир "Студена". В първите дни след пускането на водата от язовир "Бели Искър" дружеството не успява да я пренасочи към градския резервоар. Консумацията от язовир "Студена" ще бъде сведена до минимум и ще се използва само за допълване на резервоара. Оказва се, че налягането от новоизградения водопровод не може да преодолее това от язовир "Студена" и е необходимо да бъде променен начинът на използване на системата", обясняват от ведомството на Ревизоро.

Водопроводът не работи пълноценно и това може да доведе отново до проблеми с водата в Перник през лятото, каза вчера пред БНТ министърът.

Първоначалната идея беше да се харчи по 300 куб. метра от язовира, а останалата да идват от София - 800 куб. метра.

Налягането е голямо и тръбите се пукат. Така за 10 дни е потребена водата за един месец.

Министър Димитров е написал писмо до Министерски съвет с искане за оправяне на проблема.