Движението по разширения булевард "Ломско шосе" в София беше пуснато в експлоатация днес по обед. "Преди на това място имаше двулентова улица, а сега е шестлентов булевард с изцяло нова подземна инфраструктура и лед осветление", припомни кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на изграждането на булеварда. 

Още снимки вижте тук >>> 

"Този обект е един от стратегическите обекти за София, като ще бъде изграден до Околовръстно шосе, а в момента се пуска в движение до ул. "107", каза тя. По думите ѝ остава малко довършителна работа по тротоарите, но е важно хората да могат да използват "този чудесен булевард". 

Беше много тежък обект, разделихме го на два етапа, посочи Фандъкова. Тя допълни, че първият етап е пуснат през пролетта, а от април е започнало изпълнението на втория етап.

"Първият етап нямаше забавяне, вторият етап определено има забавяне, предстои уточняване колко точно е то, но санкцията е сериозна - 20 000 лв. на ден, до този момент ще бъдат санкционирани с 600 000 лв. за забавяне. Разглеждат се всички обстоятелства и причини за забавянето, там където има обективни причини, това не се включва в санкцията", посочи още столичният кмет.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Този булевард има два светофара за безопасно минаване на хората, както и около 100 нови дървета, които засадихме по протежение на булеварда наред с лед осветление, което е енергоспестяващо, посочи Фандъкова.

Тя допълни, че междувременно е изработен подробен устройствен план (ПУП) за участъка до Околовръстния път, който предстои да бъде гледан от съвет "Архитектура и градоустройство", след което новият Столичен общински съвет, се надявам, че ще го приеме, каза още Фандъкова.

Очакваме разрешение за строеж за още един обект в район "Връбница", а именно вторият надлез на "Бакърена фабрика", има избран изпълнител, има финансиране, надявам се, разрешението да излезе бързо, каза още столичният кмет.

Снимка: БТА