Българската национална телевизия ще осигури детайлно, обективно и справедливо отразяване на предизборната кампания в периода от 3 март до 31 март, гарантирайки равно безплатно време на всички партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирани в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в извънредните избори за Народно събрание на 2 април 2023 г. Предизборната кампания и специалните студиа в изборния ден ще бъдат основен приоритет в програмата на БНТ, както и в онлайн каналите на обществената телевизия - в новинарския сайт BNTNEWS.BG и в обновеното мобилно приложение BNT NEWS.

Съгласно подписаното предизборно споразумение между политическите субекти, Българската национална телевизия и Централната избирателна комисия, БНТ 1 и БНТ 2 предоставят в периода на предизборната кампания от 3 март до 31 март над 2300 безплатни минути на кандидати за народни представители от всички партии, коалиции и инициативни комитети, които ще участват равнопоставено в предавания на обществената телевизия.

Наред с излъчване на встъпителните и заключителните предизборни клипове, Българската национална телевизия дава възможност за безплатна форма на изява в телевизионни диспути по БНТ 1 - всяка седмица от предизборната кампания в понеделник, сряда и четвъртък (с изключение на 16 март и 30 март) от 16:00 ч. Водещи на диспутите, в които ще могат да участват кандидати за народни представители от всички регистрирани в ЦИК партии, коалиции и инициативни комитети, са Надя Обретенова, Мая Костадинова, Филипа Огнянова и Симеон Иванов.

Безплатни диспути между кандидатите за народни представители в регионите ще се реализират в регионалните телевизионни центрове на БНТ в страната и ще се излъчват в ефира на БНТ 2 от 19:00 ч. съобразно следния график: РТВЦ Благоевград - за кандидати в МИР Благоевград, София област, Кюстендил и Перник - на 10.03.2023 г. (петък), 15.03.2023 г. (сряда), 21.03.2023 г. (вторник); РТВЦ Варна - за кандидати в МИР Варна, Добрич, Шумен и Бургас - на 09.03.2023 г. (четвъртък), 23.03.2023 г. (четвъртък), 29.03.2023 г. (сряда); РТВЦ Пловдив - за кандидати в МИР Пловдив, Пловдив област, Пазарджик, Стара Загора и Хасково - на 14.03.2023 г. (вторник), 17.03.2023 г. (петък), 28.03.2023 г. (вторник); РТВЦ Русе - за кандидати в МИР Русе, Разград, Силистра, Велико Търново и Плевен - на 16.03.2023 г. (четвъртък), 24.03.2023 г. (петък), 30.03.2023 г. (четвъртък).

Българската национална телевизия осигурява безплатни участия на представители от всички политически партии, коалиции и инициативни комитети в общо 19 броя на предаването "Още от деня" по БНТ 1 с водещи Надя Обретенова и Поли Златарева, както и в праймтайма на БНТ 1 - в 4 броя на предаването "Референдум" с водеща Добрина Чешмеджиева и в 3 броя на предаването "Панорама" с водещ Бойко Василев.

Агитационните събития в рамките на предизборната кампания, послания и видео визитки на кандидати за народни представители ще бъдат представяни в специалното всекидневно предаване "Гласовете на България" след централната емисия "По света и у нас" от 20:00 ч. по БНТ 1. Платени форми на участие Българската национална телевизия предоставя и под формата на интервюта в предаванията "Денят започва" с водещи Христина Христова и Симеон Иванов, "Денят започва с Георги Любенов" и "Говори сега" с водеща Мая Костадинова.

Предизборната кампания ще бъде отразена и в новинарския сайт на обществената телевизия BNTNEWS.BG, както и в обновеното мобилно приложение BNT NEWS, където ще бъде предоставена богата информация, а чрез интерактивна карта на България с база данни потребителите ще могат да филтрират по избирателни райони, политически партии, коалиции и инициативни комитети. За да се информират своевременно за всичко важно, свързано с изборите за Народно събрание на 2 април, потребителите на iOS и Android мобилни устройства могат да се възползват от усъвършенстваните функционалности на безплатното новинарско приложение BNT NEWS, сред които е и опцията за аудио стрийм на БНТ 1. Чрез нея хората с нарушено зрение и тези, които са в движение, могат да слушат на живо ефира на БНТ 1, или да го слушат във фонов режим, докато използват други програми на своите мобилни устройства.

Българската национална телевизия ще отразява обективно и справедливо проявите на кандидатите за народни представители, регистрирани в ЦИК от партиите, коалициите и инициативните комитети, при зачитане на тяхната равнопоставеност и значимост въз основа на решенията и правилата, приети от ЦИК, като прилага редакционна независимост, отговорност при спазване на действащото законодателство в България и добрата журналистическа практика.