Сред новите предложения е, ако за две години шофьор допусне три нови тежки нарушения, ще трябва да се яви отново на шофьорски изпит.

Ето някои от по-важните предложения:

  • Регистрация на търговците на авточасти втора ръка ще се прави в общината, а монтирането на колани в автобусите ще стане задължително.
  • При три тежки нарушения (шофиране в аварийната лента на магистрала, в насрещното движение или преминаване на червен светофар) шофьорът ще трябва да се явява отново на изпит.
  • Велосипедистите вече ще са длъжни да се движат с каска и светлоотразителна жилетка по всяко време, а глобата, ако не го правят, е 30 лева.
  • Санкциите за превишена скорост в населено място се запазват - до 10 км/ч над позволената скорост - глоба от 20 лева, за от 11 до 20 км/ч повече санкцията ще е от 50 лева, от 21 до 30 км/ч над позволеното - 100 лева.
  • За първи път в закона ще се запише и каква трябва да бъде дистанцията при шофиране: до 40 метра при шофиране извън населено място, не по-малко от 60 метра при скоростен път и 70 метра на магистрала.
  • При 3 нарушения на пътя - нов шофьорски изпит

Предвижда се също да бъде създадено досие за техническото състояние на автомобила, както и регистър на сервизите.

"Някои от мерките са по-дисциплиниращи", коментира Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност, цитиран от Нова. Той изтъкна идеята за три провинения водачите могат да си загубят шофьорската книжка.

"Най-важното е да се изходи от анализа, който прави Пътната полиция, и причините, които водят до най-много тежки пътно-транспортни произшествия със загинали. Именно те трябва да бъдат включени в тези мерки, които водят до отнемане на шофьорската книжка", добави Алекси Стратиев.