"Каквато и кампания да организираме за намаляването на пътнотранспортните произшествия - не променим ли манталитета си като водачи - ефект няма да има. За да е успешна борбата срещу войната по пътищата, трябва първо ние да станем по-толерантни шофьори", е заявил при откриването на кръгла маса председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на партията.

Темата на форума в София е "Обсъждане на проект на Закон за движението по пътищата, Закон за водачите на моторни превозни средства и Закон за пътните превозни средства". Организатори са Министерството на вътрешните работи и Фондация "Ханс Зайдел" в България.

"Макар и да намалихме жертвите на пътя, след всяко ново тежко пътнотранспортно произшествие си казваме, че е нужен пореден ремонт на Закона за движение по пътищата. Днес сме тук, за да представим един изцяло нов закон, който отразява всички особености на днешното време", е уточнил Цветанов. Според него е необходим дебат по какъв начин да бъдат оползотворени средствата от постъпилите глоби за нарушения на пътя. "Средствата във Фонд "Пътна безопасност" се увеличават и вече са достигнали 60 млн. лв. Те могат да отидат за подобряване на пътната инфраструктура, което ще бъде една отлична превантивна мярка", смята председателят на вътрешната комисия. Той е посочил, че друга посока, в която могат да отидат събраните средства, е за монтирането на повече камери.

"Защо да не приложим модела на западните страни, където на една отсечка като София-Пловдив имат поне три камери, които отчитат как се изменя поведението на водача през целия път", е предложил Цветанов.

Той е посочил, че парите от глобите биха могли да бъдат използвани и за провеждането на информационни кампании сред учениците. "Получат ли още от ранна детска възраст точните съвети как да бъдат отговорни участници в движението, след години като застанат зад волана манталитетът им ще е друг", смята Цветанов.

По думите му в борбата срещу жертвите на пътя ключова роля може да има и местната власт.

"Ако те се включат активно, приносът им за намаляването на "черната" статистика може да бъде голям", е отбелязал Цветанов.