2 569 нови случая на COVID-19 са регистрирани у нас през изминалото денонощие, показват актуализираните данни на Единния информационен портал. Това е най-лошият резултат за България от началото на пандемията.

Положителни са почти 23 на сто от направените 11 226 тестове. Направените тестове също са рекордни.

По области отново води София град с 1085 нови случаи, следват Пловдив с 230 и Варна със 169.

Пациентите с COVID-19, които са приети в болница вече са над 2200, 145 от тях остават в интензивни отделения, сочат данните на Единния информационен портал. 293-ма са оздравели. 25 души са починали вчера вследствие от заразата.

От утре, 29 октомври, до 12 ноември гимназистите и студентите преминават на обучение онлайн. Спират се също така заниманията в занимални, езикови и образователни центрове. Изключения се допускат само за дейностите на ученици в начален и прогимназиален курс.

Преустановяват се посещенията на дискотеки, нощни и пианобарове, както и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. В ресторантите и заведенията се въвеждат изисквания за дистанция от метър и половина между столовете на съседни маси и не се допускат повече от 6 души на маса.

Спортни събития на закрито и открито ще се провеждат без публика, разпореди здравният министър. Изключение се прави само за международния турнир по тенис Sofia Open 2020. 

Посещението на кина, театри и концерти, се допуска при заетост на местата до 30%.

Нови райони на страната попаднаха в последните часове в така наречените "червени" зони по заболеваемост от коронавирс. Заради това в Русе и Смолян се прилагат нови мерки още от днес - затварят се нощните заведения и се забраняват масовите мероприятия на открито и закрито.