Това каза министър Нанков и напомни, че тази идея е от 2012 г. Тя е била наскоро обсъдена с вицепремиера Валери Симеонов и ще бъде дискутирана и с премиера Бойко Борисов.

"Само за укрепване на свлачищата в страната са необходими над 1 млрд лева", напомни министърът и отбеляза, че сега на финансиране се разчита от бюджета на МРРБ, като за тази година с увеличението има почти 18 млн. лева, на пари от междуведомствена комисия по възстановяване към МС и на оперативна програма "Околна среда", в която за свлачищата има 65 млн. лева.

Свлачищата в страната са над 2000, като за миналата година нововъзникналите са над 40, а за тази година министър Нанков очаква дори да са повече. Само за миналата седмица има около 18 свлачища по републиканските пътища, допълни Нанков и предупреди, че тези явления ще зачестят заради климатичните промени.

"Тези 18 млн.лева на МРРБ няма да ни стигнат само за укрепването на свлачището в област Смолян", коментира министърът. За свлачището край Оряхово са необходими над 40 млн.лева, за свлачищата по морето на спирка Фара, Аксаково, Кипарис - юг и север, Балчик - са нужни над 300 млн. лева, като никой не може да гарантира постоянен ефект.

Той обясни схемата за попълване на катастрофичния пул /фонд/, като за частни имоти, фондът се генерира през данък "сгради" или през минимална годишна целева вноска на собствениците. Друг начин е при застраховка на публична или частна собственост процент да отива във фонда. Той се администрира от управителен или надзорен съвет, който включва застрахователи, НПО, държава.