Образователната система се разцепи на две - едната част се справи с дистанционното обучение много добре с помощта на мотивираните деца и родителите, докато при другата част резултатът бе катастрофален. Така министър Денков анализира отражението на пандемията върху образованието по Дарик радио.

От думите му стана ясно, че над 50% от учителите в страната са преболедували или ваксинирани срещу COVID-19.

"Много важно е да се разбере, че подходът тази година е коренно различен от това, което хората помнят от миналата година. Миналата година решенията се взимаха на областно и национално ниво и нямаше аргументи. Тази година решенията се вземат на локално ниво. Готови сме да вземаме решения на ниво училище, община и едва тогава на областно и национално ниво, които идват от здравните власти. Ако в училището няма заразени, ние няма да го затваряме. Дали ще има затваряне, или не, зависи от конкретната локална общност. Ако искат хората децата им да са в училище, трябва да спазват мерките извън училището, за да има малък брой заразени и децата в училището да са здрави", посочи Денков.

"Имахме разговор в Министерски съвет, на който обсъдихме какви са правилата, които съответстват на медицинската информация и как това, което залагаме като насоки, ще се свърже с насоките за бизнеса и насоките на здравното министерство. Всички се обединихме, че училищата и детските градини трябва да бъдат последни за затваряне и първи за отваряне. Тогава си позволихме да променим насоките. Ако няма рязка промяна в епидемичната обстановка и промяна в решението на Министерски съвет, училищата и детските градини последни ще затварят и ако няма заразени деца, те ще стоят отворени. Дали ще затваряме, или не, вече не зависи от Министерството на здравеопазването или МОН, а от това, което правят децата", заяви той.

"Убеден съм, че маските могат да намалят риска от заразяване. Борим се да намалим риска с ясното съзнание, че той никога не може да бъде премахнат изцяло. Изключителни важен е примерът на учителите и личният пример на родителите. Ако бяхме ваксинирани на много по-високи нива, мерките щяха да бъдат различни. Всеки, който взема политическото решение, трябва да мисли за реалния риск, за нещата, които не искаме да видим и чуем, защото когато се случат, ще се случат на нашите деца и родители", посочи министърът.

"Над 30% от учителите са ваксинирани, имаме и над 20% преболедували. Над 50% от учителите в страната са преболедували или ваксинирани. Това доста облекчава напрежението върху учителите през идващата учебна година. Още през миналата година бяха осигурени над 100 000 електронни устройства за ученици и учители. Осигурихме 44 000 за новата учебна година. Осигурили сме и тези 34 000, които миналата година нямаха достъп до интернет. Системата е много по-добре подготвена, но целта е максимално присъствено обучение, така че само по изключение да преминаваме към такова обучение", каза още министър Денков.

По думите му има изследвания, които показват, че 90% от учителите искат присъствено обучение. Според него при положение, че има ваксини и възможности за тестване, те трябва да бъдат на страната на присъственото обучение. Министърът заяви, че натоварването на учителите през пандемията е било често и по над 12 часа на ден, но те са осигурили учебния процес. Денков посочи, че наблюдаваме плато в страната и ако се отворят училищата без мерки, може рязко кривата да тръгне нагоре, а откриването на учебната година е такова събитие, което може да го предизвика. "Аз съм оптимист за това, че правим възможно най-доброто. Ако някъде заболяемостта тръгне рязко нагоре, ние трябва да реагираме. Във всеки ден ние ще знаем какво се случва във всяко едно училище по отношение на заразени, карантинирани и болни и ще може да помогнем на училищата. По-отворена система за присъствено обучение с отговорност за здравето на учителите и учениците аз не мога да си представя", допълни той.