От гражданското обединение "Да запазим училището като средище за децата" организираха днес протест пред сградата на Министерство на здравеопазването с искания за гаранции за присъствена учебна година.

Демонстрантите взеха участие в мирно шествие до сградата на парламента, за да се срещнат с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който бе на изслушване в Комисията по здравеопазване. Срещата обаче не се състоя, тъй като министърът напусна сградата през друг изход, съобщи БНР.

Събралите се родители, учители, университетски преподаватели и учени призовават за спешна и съвместна реакция от съответните институции, които да гарантират присъственото обучение в училище, както и да набележат мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19 сред учителите и учениците.

Според тях, децата прекалено дълго са били затворени, месеци наред пред компютрите в рамките на една и половина учебна година. Това е навредило на интелектуалното, физическото, социалното и психическото развитие на учениците.

От обединението "Да запазим училището като средище за децата ни" посочват, че институциите в другите държави работят за осигуряване на присъственото обучение през новата учебна година. Родителите са убедени, че при затягане на Covid мерките училищата трябва да бъдат затваряни последни и отваряни първи.

В отворено писмо до министър-председателя, президента, председателя на Народно събрание и омбудсмана на България от гражданската инициатива заявяват, че в условията на пандемия от Covid-19 системно се пренебрегват и омаловажават потребностите на децата и се жертват техните интереси.

"Децата не трябва да бъдат тези, които да поемат основния удар за снижаване на броя на болните в страната", каза министърът на образованието и науката в служебното правителство проф. Николай Денков по време на заседание на парламентарната Комисия по здравеопазване. "Нашата цел е да осигурим максимално присъствено обучение с минимален риск за учителите, защото без тях обучение няма", допълни той. Министър Денков посочи, че сред родителите е чувствителна темата за мерките, които се взимат в училищата спрямо мерките в страната.

Друг деликатен момент, според министър Денков, е тестването на децата. Водим разговори за осигуряване на щадящи тестове, увери той. По думите му, осигуряването на общото количество тестове за педагогическия, за непедагогическия персонал и за учениците изисква съществени финансови средства. Има разчетени средства, но те ще бъдат представени утре, каза проф. Денков.

На училищата се дава свобода на локално ниво да взимат решения, но в определени граници, добави министърът. По думите му, сега се интегрират информационните системи на МОН и на МЗ, за да има постоянна информация за заболели и контактни във всяко училище.