Към националната интегрирана система за оповестяване при бедствия и аварии ще се присъедини димитровградският химически завод "Неохим". Това съобщи прокуристът на дружеството Стефан Димитров. Предприятието е първото в Хасковска област, което влиза в новата система.

Стефан Димитров, директорът "Поизводство" Васил Стефанов и началникът на цеха за производство на амоняк Асен Краваев коментираха и т.нар. инцидент в завода от миналата седмица. Той показа пред медиите, както най-опасните работни звена в химкомбината, така службите, които реагират при бедствия. Повод за това е инцидентът в четвъртък привечер, при който при пуска на амонячния цех в торовия завод, възникна лек пожар. За ситуацията и за това, че не са уведомени по реда на подписания от завода План за действие за защита на населението при бедствия и аварии, реагираха от община Димитровград, съобщи "Haskovo.net".

Не е имало пожар, а само отклонение от нормата при пуска. А при пуска на такава мощна система има определени норми, както и понякога леки отклонения. Ситуацията обаче не е била опасна нито за хората, които са били на територията на завода в този момент на работните си места, нито за населението на Димитровград. Затова не е било необходимо и задействане на Плана, коментира Стефан Димитров.

Снимка: БТА

Той посочи, че на висшите ръководни места в "Неохим" работят висококвалифицирани специалисти, като инж. Васко Стефанов, който е директор на производството в завода и Асен Краваев - началник на цеха за производство на амоняк. Двамата днес обясниха процесите на пускане на инсталациите и защо ситуацията в четвъртък вечер не е била опасна.

От стартиране на процеса в цеха за производство на амоняк до получаване на крайния продукт-течен амоняк са необходими 60 часа. През време на това пускане отделенията на инсталацията се стартират поетапно. Азото-водородната смес отива на факел, тоест изгаря. Именно в един от етапите на стартирането се е получило възпламеняването във факелната остановка. Но сместа, която се е възпламенила така или иначе е трябвало да излезе и да изгори, обясни Асен Краваев. Стана ясно, че пожарът е съвсем дребен, по-скоро е било запалване. Пламъкът е бил около 50-60 см. "При тази ситуация не може да се говори за пожар с потенциална възможност за разрастване. Не само при нас и в други предприятия, които работят с газ и водород такива ситуации се случват", обясни инж. Васко Стефанов.

Снимка: БТА

За да няма проблем при най-сложния процес, а той е пускането на самата инсталация се спазват определени правила и има много прецизен контрол, посочи прокуристът на предприятието. Той е категоричен, че е мит, че "Неохим" е цъкащата бомба. "Колегите разполагат със система, чрез която с натискането на едно копче могат да спрат при реална опасност производствените мощности. Освен това в предприятието се инвестира много в превенцията, а тя включва и непрекъснати обучения и тренинги на работещите за действия в опасни ситуации. Те се провеждат неколкократно с участието, както на локалното противопожарно звено в комбината, така и с включване на пожарникари от Димитровград и от областната дирекция в Хасково, уточни Стефан Димитров.

Прокуристът извади данни, че през миналата година на специални обучения са минали 209 от служителите в хим. комбината.

Тренингите са били общо около 41 000 часа. Димитровградският завод е единственият в Хасковска област, който има служба за пожарна безопасност и газоспасителна дейност. Два пожарни автомобила, газоспасителен автомобил и линейка са на разположение на звеното. А в него работят 86 души, обясни управителят на обслужващата тази дейност в завода фирма "Индустриална пожарно-аварийна компания" Пламен Панчев. Той коментира още, че в четвъртък реакцията на служителите е била абсолютно адекватна и по указания и план всичко е било изпълнено. Позвънено е на тел 112, на място са пристигнали пожарникари от Димитровград и Хасково, които са преценили, че няма непосредствена опасност за живота и здравето на населението. В тяхна компетенция е кого да уведомят при подобна ситуация по-нагоре по властовите етажи, ако е необходимо могат и цялата държава да вдигнат. Но тази ситуация далеч не беше такава, посочи Панчев.

Макар в трудна икономическа ситуация, в която се намира в момента завода, ръководството не пести пари за поддръжка на инсталациите. В тях са вложени през миналата година около 10 млн.лева, каза още Стефан Димитров. А за модернизацията на отделните процеси са инвестирани между 10 и 20 млн.лева.

Снимка: БТА