Две нови огнища на африканската чума край Русе и Силистра - в лично стопанство и в индустриална ферма. Съмнения има за още едно огнище - край Свищов. Първите проби от животните там са дали положителни резултати. В комплекса се отглеждат 17 хил. прасета, съобщи bTV.

Кметът на Свищов Генчо Генчев заяви, че първата проба е неофициална.

"Пробата е направена в частна лаборатория, очаква се официално да бъде обявена от БАБХ. Умрели животни в свинекомплекса няма, а са изпратени пробите контролно, за да се види дали има наличие на африканска чума", каза Гечев.

Достъпът до свинекомплекса в село Българско Сливово е напълно ограничен. Преминаването се регулира от полиция - те следят работниците от фермата и проверяват багажниците на автомобилите им за нерегламентирано изнасяне на месо.

"Мерките на територията на Община Свищов са още от миналата година - изграждане на дезинфекционни площадки на пътя към свинекомплекса, ограничен е пропускателният режим към фермата", посочи Гечев и каза още, че няма домашни животни, които да се отглеждат в близост до свинефермата.

По думите на кмета на Свищов, въпреки взетите мерки - човешкият фактор е повлиял за разпространението на заразата. Управителят на свинекомплекса в Българско Сливово отказва коментар, докато не се излезе и втората проба от Националната референтна лаборатория.

Открити са и заразени диви прасета в Южна България. Властите в шест области призоваха стопаните да убият животните си до 2 август.

Властите призоваха стопаните да убият животните си до 2 август в седем области - Шумен, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Сливен.

Разпоредбата се отнася само за свинете, които се отглеждат в стопанства тип "заден двор".

Мярката е превантивна срещу разпространението на африканската чума. Трябва да бъдат умъртвени домашните прасета във всички 20-километрови санитарни зони около свинекомплексите.

Новината обаче не беше добре приета. Стопаните на прасета в пловдивското село Белозем заявиха, че са разбрали днес сутринта, че трябва да умъртвят животните си.