Докато пандемията от коронавирус неумолимо променя организацията на всички медийни събития по света, това се случва и с третото издание на авторския конкурс за чиста журналистика на Dir.bg - Web Report. Ограничителните мерки и спазването на социална дистанция затрудняват провеждането му, но има и добра новина - удължава се срокът за участие. Така кризата дава възможност на още журналисти да се включат в надпреварата.

Всички желаещи да кандидатстват със свои материали, могат да го направят до 30 юни. Досега срокът беше до 31 май. Удължава се и периодът на публикациите - те трябва да са публикувани между 05.02.2019 - 25.06.2020 г.

Днес дезинформацията живее своето златно време, а фалшивите новини се разпространяват 10 пъти по-бързо.

Днес читателите и зрителите са изправени пред предизвикателството да не се подвеждат от информационните затъмнения.

Днес предизвикателството към журналистите е да останат верни - на обществото и на професионалните стандарти.

Какво означава това за нас?

Да подбират важните теми и да ги разказват по истинския начин. Онзи, критичния, когато трябва. Онзи начин - с любопитството, което понякога е нездравословно. Онзи истинския начин на журналиста - с проверка на всички факти, с търсене на всички страни, с яснота кое е важно в дневния ред на обществото.

Независимо от всички класации за свобода на словото и недобрата позиция на България, ние вярваме, че в България има примери за чиста и обективна журналистика. Вярваме, че има журналисти, които продължават да хващат пулса на обществото и искаме да дадем още една трибуна на техния труд. Да подкрепим усилията им за медийна свобода и да поставим акцент върху важните теми.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

За трети път Web Report очаква качествените, талантливи, смели, почтени и отговорни автори у нас.

А тези, които вече са изпратили своите работи и очакват скоро да видят резултата, призоваваме за търпение. 

В тазгодишното издание участниците ще се състезават в 6 категории - "Общество", "Икономика", "Култура и изкуство", "Технологии и иновации", "Истински истории" и "Спорт", а победителите във всяка от тях ще получат парични награди.

Допустимите журналистически жанрове са: Репортаж; Разследване; Интервю; Фоторепортаж; Видеорепортаж; Очерк-портрет; Коментар-анализ. За пореден път няма да бъдат оценявани видеорепортажи, излъчвани в телевизионен ефир. Просто искаме да дадем шанс и на по-малките медии, които не разполагат с възможностите на големите телевизии.

Всеки материал трябва да отговаря на следните изисквания:

 - да не е участвал в предишното издание на конкурса;

- да бъде написан на български език и според езиковите правила;

- да бъде оригинален авторски материал;

- да цитира коректно и достоверно информационни източници, факти, препратки, като указва кои са те;

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Материалите трябва да бъдат публикувани на страниците на уебсайт на доставчик на медийна услуга, а не в личен блог/влог, социална мрежа или в личен профил на кандидата в социалните медии (Facebook, LinkedIn, You Tube, Vimeo, Twitter и др.).

Допуснатите до участие материали ще бъдат оценявани от авторитетно професионално жури:

Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Венелин Петков ( директор "Новини" на bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Ваня Николова (журналист, сценарист), Яна Пеловска (Управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (Изпълнителен директор, WhitePress Bulgaria), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Илия Вълков (журналист, "Клуб Z", УНСС), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1). Датата на обявяване и връчване на наградите ще бъде уточнена допълнително.

Одобрените материали ще бъдат публикувани в специалната категория "Участници" в сайта на Dir.bg https://webreport.bg, където може да бъде намерена и пълната информация за конкурса.

Ако искате да ни откриете във Фейсбук, страницата e: https://www.facebook.com/webreportdir.bg.

Официални спонсори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals. Генерални медийни партньори на събитието са Българската национална телевизия и Българското национално радио.