Николай Милков е освободен от поста служебен министър на външните работи с указ на президента Румен Радев. Поста му поема Иван Кондов, който до момента беше постоянен секретар във ведомството. Това става ясно от днешния брой на "Държавен вестник".

Очаква се Николай Милков да поеме поста посланик на България в НАТО. Предложението беше обявено от служебния премиер Гълъб Донев в началото на април. 

"Министерският съвет предлага на президента на основание чл. 98, т. 6 от Конституцията на Република България да издаде указ за освобождаване на Николай Милков от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България във Френската република и в Княжество Монако и постоянен представител на Република България към ЮНЕСКО със седалище в Париж, Френската република и да издаде указ за назначаване на Милков за постоянен представител на Република България в Северноатлантическия съвет към Организацията на Северноатлантическия договор със седалище в Брюксел, Кралство Белгия", гласи решението на Министерския съвет. 

Кой е Иван Кондов?

Досега Иван Кондов бе постоянен секретар на външното ни министерство. 

Той е роден на 10 август 1968 г. През 1994 г. завършва "Международни отношения" в УНСС.

Владее испански, английски, френски и италиански, ползва също руски и португалски, посочват на сайта си от Министерство на външните работи. Завършва и курсове по международни отношения в Дипломатическата школа в Испания, и по въпросите за международната сигурност към Центъра за изследвания на политиката за сигурност в Швейцария.

От 2017 до 2021 г. Иван Кондов е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания, от 2012 до 2016 г. пък е директор на дирекция "Протокол" в администрацията на президента. Бил е и постоянен представител на България в Организацията по прехрана и земеделие към ООН в Рим, Италия, от 2009 до 2012 г. В МвнР е заемал и поста директор на дирекция "Държавен протокол" (2007-2009), а преди това е бил и първи секретар в Постоянната делегация на България към НАТО в Брюксел, Белгия. От 2001 до 2003 г. е главен експерт в дирекция "НАТО". 

От 1998 до 2001 г. е аташе по Политически въпроси и пресата в посолството на Република България в Лондон, а на работа в МвнР постъпва още през 1995 г., когато е експерт в дирекция "Европейски страни".