По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов свика тази вечер работно съвещание министрите, в чиито ресори са вменени отговорности за състоянието на язовирите в страната.

Ситуацията е под контрол с изключение на община Хайредин, област Враца, където има проблеми с два каскадни язовира, каза Каракачанов.

По заповед на началника на отбраната ген. Андрей Боцев, Министерството на отбраната има готовност да реагира с 16 модулни формирования с лодки с извънбордови двигатели.

В готовност има и хеликоптери, ако се наложи да има животоспасяващи операции - това в момента обаче не се налага, каза Каракачанов.

Ситуация е нормална за сезона, каза комисар Никола Николов. Наблюдаваме язовир "Тича", които прелива, но не създава проблеми, каза той.

Втората ситуация е по-проблемна, без да е критична - тя е в община Хайредин, където има два каскадно свързани язовира.
Горният язовир - "Рогозен Едно" с общ обем 2.5 млн. куб. метра вода прелива през преливник, който обаче е частично повреден и създава реален риск от повреда на цялото съоръжение. Това наложи да се обяви бедствено положение и да въведем плана за действие при извънредни ситуации - наводнение.

Звената на областната администрация и на МВР започнаха инженерни работи за намаляване нивото на реката с мощни помпи и сифонни системи и вече няма пряка опасност за селата Бързина и Ботево, каза Николов.

Въпреки това, за да не рискуваме живота на нито един гражданин, от 15 къщи са изведени девет души и са настанени при роднини, добави той. Нивата на реките в цялата страна са повишени - най-значително в Северна България.

Прогнозата на НИМХ към БАН за следващите три дни е, че не се предвиждат опасни метеорологични явления. Времето ще се задържи като днешното, тоест не бива да очакваме рязко повишение на нивата на реките.

Въпреки това са дадени указания за наблюдение на критичните участъци и ранно предупреждение на застрашените хора, каза комисар Николов.

Вече е организирана допълнителна сила, освен ресурсите на МО и на МВР.
На Хайредин работят много частни фирми, които прекарват тежка скална маса с идеята да забавят скоростта на водата и разрушаването на стената на язовира, каза комисар Николов.