Днес се навършват 17 години от трагичния инцидент през 2003 г., когато след самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни в Кербала загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени.

Вследствие на атаката загинаха майор Георги Качорин, командир на рота; старши лейтенант Николай Саръев, командир на взвод; и офицерските кандидати Иван Инджов - командир на отделение, Антон Петров - командир на отделение, и Свилен Киров - мерач. Всичките те са повишени в звание посмъртно. Други 27 от българските бойци бяха тежко ранени, а базата - сериозно повредена.

С военен ритуал и панихида днес в Карлово ще почетат паметта на българските военнослужещи. Това съобщиха от командването на 61-ва Стрямска механизирана бригада, откъдето организират поклонението. Отбелязването на 17-та годишнина ще се състои пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм, намиращ се пред военното формирование, от 11.00 часа.

От първата година до днес военните поделения, част от които бяха загиналите, участват в поклонения пред паметта на своите колеги и по родните им места. Цветя в знак на почит от Силите за специални операции - Пловдив, днес ще бъдат положени пред гробните могили на Николай Саръев - в Крумовград, и Антон Петров - в Русе. Поклонение ще има и пред гроба на Иван Инджов в Казанлък и на Георги Качорин - в Разлог, уточниха от бригадата в Карлово.