Традиционният Национален събор на БСП събра хиляди социалисти от цялата страна на Историческата поляна под връх Бузлуджа. На събитието бе отбелязана 132-ата годишнина от Бузлуджанския учредителен конгрес на партията и от създаването на организирано социалистическо движение в България.

Още снимки вижте тук >>> 

Съборът премина под мотото "Бузлуджа за мир", а на него присъстваха членове и симпатизанти на партията, гости от младежки организации на БСП, граждани. По данни на организаторите, цитирани от БТА, тази година на поляната под историческия връх е имало над 30 хиляди души.

Тържествените чествания започнаха с поднасяне на венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър, на барелефа на основоположниците на партията и на паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд.

"Дошло е времето за решения и за спасение на България", заяви от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя призова симпатизантите на партията да подкрепят кандидатите на БСП на предстоящите местни избори, защото "местната власт е най-силната власт", а кметовете на партията отдавна са се наложили като най-близки до хората.

"Нашият възход, нашата победа, отстраняването на статуквото, на войната и на корупцията минава през победа на местните избори", заяви тя. Корнелия Нинова каза, че "тук има един връх - Шипка, а Националният празник на Република България е само един и това е Трети март". Нинова посочи още, че БСП е единствената партия, която "не се е продала" и която мисли за българския народ, бори се за социална държава, за справедливост и равни възможности за всички.

Снимка: БТА

От БСП ще продължат да настояват за спиране на войната и установяване на мир, добави лидерът на левицата. Според Нинова за последната една година се е случила "подмяна на битката ни за промяна" на модела на ГЕРБ, "случи се измама, спрямо тези, които повярваха в новите млади сили на промяната", а единствената алтернатива на настоящото управление е БСП.

Политическите възгледи на партията представиха в своите слова и най-дълго управлявалият кмет на партията Маргарита Стоянова, кандидатът за кмет на БСП за Разград Добрин Добрев, председателят на Младежкото обединение на левицата Габриел Вълков.

Връчена беше и наградата на Националния съвет на БСП за политическа журналистика и публицистика "Георги Кирков - Майстора". С нея партията отличи писателя Петър Андасаров. Традиционната награда за научни и политически разработки и за изследвания на съвременния социализъм "Димитър Благоев" беше присъдена посмъртно на Анжел Вагенщайн.

Снимка: БТА

По традиция на събора и тази година имаше щанд на вестник "Дума", както и сувенири и скара, а в празничната програма се включиха с музикални изпълнения фолклорни и самодейни състави от цялата страна. Посетителите на събора имаха възможност да се подпишат в референдума за мир и суверенитет.

След приключването на събитието на Историческата поляна социалистите посетиха връх Шипка, за да поднесат венци и цветя пред Паметника на свободата в знак на почит към българските опълченци и воините, отдали живота си за Освобождението на България.

Честванията на 132-ата годишнина от началото на социалистическото движение в страната започнаха вчера в Стара Загора с конференция на тема"Иновации и стартъпи в местната власт", организирана от Младежкото обединение на БСП.

Снимка: БТА