До напрежение се стигна на входа на Борисовата градина между участници в "София Прайд" и представители на "Национална съпротива", организатори на шествието "Да запазим децата от разврата".

Четирима души са отведени в полицията, съобщиха от МВР. Двама членове на "Национална съпротива" са се опитали да се саморазправят с две момичета, участващи в "София прайд". Бързата намеса на полицията обаче е предотвратила инцидент. При ареста двамата националисти са се съпротивлявали, единият от тях е имал в себе си бокс. Те са отведени в 1 РПУ-София, като там са и двете момичета, за да дадат показания.

Участници в шествието "Да запазим децата от разврата" разказаха, че момичета са минали демонстративно край тях.

"2 госпожици от "София прайд" преминаха полуголи, едната единствено завита със знамето на "София прайд" и сутиен, директно през шествието. Това, което аз видях - едно момче се стече да вземе знамето от рамената й, оттам насетне не мога да кажа какво се случи. Преди 2 години също имаше арестувани момичета, които нападнаха момчета в инвалидни колички", разказа през Нова телевизия свидетелка на случилото се.

Заради "София Прайд" пред Паметника на съветската армия полицията ограничили достъпа на участниците в контрашествието натам.

Снимки от София прайд >>

Шествието на "Национална съпротива" започна в 18 часа от пилоните на НДК и стигна до Борисовата градина, като участниците в него скандираха: "Да спасим децата от разврата" и "Не искам в моя град да има гей парад".

Вижте снимки >>

То премина мина по бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Граф Игнатиев", бул. "Христо и Евлоги Георгиеви", пред сектор "А" на Национален стадион "Васил Левски" , по алеята покрай сектор "Г" на стадиона до езеро "Ариана" и стигна в Борисова градина, където приключи малко преди 20 часа.

През целия ден в София се проведоха няколко шествия в подкрепа и против хората с различна сексуална ориентация, които вдигнаха на крак полицията. Временна организация на движението беше въведена по ключови улици и булеварди.

Пред Народното събрание се състоя първият за България национален "Поход за Семейството", в подкрепа на традиционния брак между мъж и жена и християнските семейни ценности.

Вижте галерия от 12 снимки от Похода за семейството >>

Събитията преминаха при засилени мерки за сигурност.