Димки, краставици, яйца и пластмасови бутилки с вода полетяха към участниците в "Бургас прайд" на площад "Тройката" в морския град, където едновременно се проведоха гей парадът и организирано срещу него шествие.

Вижте снимки

Зоната от площада, където са представителите на ЛГБТ общността, бе заобградена от метални огради и подсигурена от над 300 полицаи. От жандармерията бе докарано и водно оръдие, на място е и директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас. 

Снимка: Бургас Инфо

Няколкостотин бяха участниците в контрапротеста срещу "Бургас прайд", в който участваха едва около 30 души. Част от тях бяха местни хора, а други - от София, дошли да подкрепят събитието, призоваващо за край на хомофобията и признаване на правата на ЛГБТ общността.

В началото на ситуацията бе спокойна, но напрежението нарастна, включително с хомофобски скандирания от страна на контрапротеста след провокации от страна на Бургас прайд.

Двете групи си разменяха реплики чрез високоговорители. От една страна се чуваха скандирания. "Омразата не е семейна ценност", а от другата: "Отивайте си у дома" и "Довиждане! Бургас не иска гей паради". Защитниците на традиционното семейство заявиха, че в гей парада участват едни объркани деца. 

Снимка: Facebook

От бургаската Организация за закрила на българските граждани запалиха едно от знамената на "Бургас прайд". 

Преди това от контрапротеста поискаха да бъдат проверени участниците в паралелната акция дали сред тях няма лица под 18-годишна възраст без придружител, но това не се случи. Все пак, до по-сериозни инциденти не се стигна, а присъстващите призоваха да не се проявява агресия спрямо полицейските служители. Междувременно, участниците в "Прайда" скандираха: "Християнска ценност насилието не е".

Малко след 18 часа и участниците в "Бургас прайд", и тези от контрашествието се разотидоха.