Възрастен мъж, станал жертва на въоръжено нападение, коментира, че промяната в закона вече да имаме повече права при неизбежна отбрана, ако крадец влезе в дома ни, е много добра, но изрази опасения, че тя няма да стане факт заради сериозния отпор.

Вчера депутатите гласуваха на първо четене измененията, предложени от "Обединени патриоти", и така освободиха от отговорност всеки човек, който се защитава в дома си от влезлия незаконно. Неизбежна отбрана вече може да има и при нападение, което застрашава живота, здравето и половата неприкосновеност - ако това се случва нощем, ако нападателите са двама или повече, или ако е един, но въоръжен.

Вероятно обаче преди второ четене ще бъдат направени корекции, защото вече юристи, магистрати, съдът, главният прокурор и Правосъдното министерство заявиха, че промените крият рискове.

Стоян Тосев е нападнат в края на 2015 година от двама души докато се прибира от работа пред апартамента си в квартал "Връбница". Той е бивш офицер, носи оръжие от 40 години. Извадил оръжие и произвежда два изстрела и ги ранява - единият в крака, другият в ръката, разказа Нова телевизия.

Нападателите получават присъди от 9 месеца затвор за двамата нападатели. А 4 месеца е получил човекът, който им е предоставил моторно превозно средство, за да се измъкнат. Единият от тях е освободен от ловешкия затвор, а малко след отново го посещава.

"Общото между всички е, че са наркомани и от кримиконтингента. На мен не ми повдигнаха никакво обвинение. Направена беше балистична експертиза. И след края на делото ми го върнаха", обясни Тосев.

Според него идеята е много добра, но има сериозна съпротива от магистратите. Твърди, че мотивите за неприемане на законите са политически. А самият той продължава да носи оръжие.

"Продължавам да нося оръжие. Никога не съм останал без такова. Дори когато ми беше отнето оръжието, носех нож", призна пострадалият мъж.