Вчера инспектори на приходната агенция направиха оглед на най-скъпите софийски квартали с хеликоптера на правителствения "Авиоотряд 28" и заснеха огромни палати на богаташи с басейни, тенис кортове, мини голф игрища, хеликоптерна площадка и частни пътища.

Още следващата седмица предстои нова акция, при която ще бъде разгледано Черноморието, уточни Стефанов пред Дарик радио.
Югоизточна България е известно, че има доста митничарски селища, в Пловдив също знаем, че има такива квартали, във Великотърновско има сериозни вили", каза още данъчният шеф.

Идеята за данъчни огледи от въздуха се е родила, след като инспектори на приходната агенция не са били допуснати „по суша" да влязат в луксозните жилища. Стефанов бе категоричен, че акцията е издържана от юридическа гледна точка и не може да бъде атакувана в съда.

По-голямата част от къщите, които наистина се използват изцяло за живеене, са декларирани като офиси на фирми и всички разходи минават като разходи на фирмите, а за построяването на тези къщи съответно е ползват данъчен кредит, който по закон, ако се строи нещо за лични нужди, не може да се ползва. Така че ние очакваме данъчният ефект да бъде в рамките на десетки милиони", коментира той.
По думите му се очакват и сериозни приходи за общината, тъй като голяма част от тези имоти не са узаконени - нямат акт 16 или не са декларирани и съответно не се плащат местни данъци и такси, както и такса смет.

Според Красимир Стефанов не е уместно да се поставя като въпрос цената на един такъв полет с правителствения хеликоптер.