"Набезите на мечки в Смолянско зачестяват", заяви областният управител на Смолян Емил Хумчев. Той вече е алармирал с писма министерствата на земеделието и на околната среда за увеличената популация на мечки, която притеснява хората, съобщиха от Областна администрация.

"През последните три години броят на нападенията върху имущество и животни се увеличава. През 2019 с сме имали около 108 такива случаи, през 2020 г. - около 80, а през 2021 г. вече стават 188. От края на месец февруари започнахме да получаваме редица сигнали в цялата област за появата на кафява мечка, която нанася щети най-вече върху имуществото и стопанствата на хората", каза Хумчев.

Според него на първо място е нужен мониторинг, за да се установи колко се е увеличила популацията на мечките. Също така е необходимо да се дадат повече права на регионалните служби, за да може да се реагира по-бързо. Нужна е промяна и в нормативната уредба, за да могат да се вземат адекватни мерки.

Към момента няма нападнати хора от мечки, но местната власт е изключително притеснена след появата на мечка в Чепеларе. Местните хора заплашват с протести, ако не се предприемат спешни мерки.