Български баща успя да се пребори да е отново с децата си, родени в Норвегия. Чавдар Георгиев и адвокатът му Йорданка Бекирска разказаха, че е имало риск децата на мъжа да бъдат върнати в Норвегия, след дело за родителски права с майката.

"Опасността не е преминала, защото ние победихме само на първа инстанция. Съдът взе решение в наша полза, прие нашите доказателства, но те ще обжалват. Втората инстанция пак е в България", каза обаче Георгиев пред bTV.

Адвокат Бекирска заяви, че производството е Хагската конвенция.

"До момента са минали три седмици, майката не е обжалвала, а ние започнахме срещи между майката и децата. Тя има право да ги вижда периодично. Те са регулирани, провеждат се в контактен център и вече има две поредици от такива срещи", каза юристът.

Чавдар Георгиев и адвокат Бекирска разказаха за проблемите с норвежката социална система

Снимка: bTV

Бащата обясни, че за него е важно децата да живеят в България, защото социалната система у нас им дава по-добър шанс за развитие.

Адвокат Бекирска припомни, че едното дете е със специални нужди, които според норвежката система са сериозни увреждания.

"Там той е наричан "безнадежден случай", заяви тя.

"Детето щеше да има едно петно за цял живот, ако беше останало в Норвегия. Щяха да се отнасят с него като "втори клас" човек. Нашата система го приравни с другите деца и благодарение на екипа от учители и психолози в държавната детска градина му помогна. То достигна ниво на развитие до неговите връстници и в момента е готов за първи клас", каза още юристът.

Георгиев разказа, че на децата им харесва да живеят в София, имат приятели и живеят добре.

"Аз винаги съм им говорил положително за майка им, обяснил съм им, че имаме проблеми, но това не е свързано с тях. Всеки път, като ги водя при нея им казвам, да кажат на мама, че я обичат", коментира бащата.

Неговият случай не е единствен. И други българи водят съдебна битка за децата с в Норвегия, където социалните служби имат силно рестриктивни изисквания.