Отличията за чиста уеб журналистика Web Report ще бъдат връчени за първа година, 20 години след създаването на първите български интернет сайтове и професионализирането на бранша.

Заявки се подаваха до 30 април и над 150 журналисти и автори на свободна практика се борят в петте категории на конкурса: Общество, Икономика, Култура и образование, Технологии и иновации, Истински истории.

Участват автори както от ветерани като БНТ, БНР, БТА, Капитал, Вести, "Сега", BulgariaOnAir, "Жената Днес", Actualno, e-vestnik, така и по-нови медии, като Редута, Оффнюз, Economic.bg, Uspelite.bg, студентски платформи за журналистика, лични блогове и регионални медии, и много други.

Конкурсът се провежда с генералната медийна подкрепа на БНР и в партньорство с 20 неправителствени организации, обединени от идеята за качествено съдържание в медиите и високи етични стандарти като "Асоциация на европейските журналисти", "Център за развитие на медиите", "Българска асоциация за информационни технологии" (БАИТ), Награди "Иновации в политиката", "Обединени идеи за България" и др.

Членовете на журито са изявени журналисти, редактори и професионалисти с дългогодишен опит в медиите.

Сред имената са Алексей Лазаров (Главен редактор в Капитал), Миролюба Бенатова (журналист с над 20 г. профеисонален стаж, Нова ТВ), Бойко Благоев (Ръководител на отдел Комуникации в Представителството на ЕК в България), Яна Пеловска (Управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (Изпълнителен директор на Нетинфо), Иван Бакалов (журналист и основател на сайта e-vestnik.bg), Мария Черешева (зам.-председател на Асоциацията на европейските журналисти - България и кореспондент на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN), Владимир Жеглов (Основател и Председател на борда на директорите на Dir.bg).

Критериите, за които те ще следят са: Обективност, пълнота и достоверност на цитираните източници; Обществена значимост; Отзвук в социални и други медии; Информативна стойност на материала; Журналистическо майсторство и творчески подход.

За всяка категория ще бъде връчена парична награда, а една награда ще поощри и дебюта на млад автор.

Наградите се осигуряват от партньори на проекта, обединени от идеята за качествено съдържание, поощрение на таланта и свободното слово в уеб медиите у нас. Генерални партньори са Мтел, Райфайзен банк, Дънди Прешъс Металс, с подкрепата на Джеймисън и др.

Пълната информация за конкурса и материалите на участниците можете да откриете на: https://www.webreport.bg/

 За организаторите:

 За Dir.bg - Dir.bg е най-големият български уеб портал, който притежава над 20 подсайта и наскоро отпразнува 20-тата си годишнина. Любима онлайн медия на няколко поколения българи, в момента Dir.bg се ориентира към модерна и нова визия, с която да ангажира младата аудитория, запазвайки високото качество на съдържанието и разнообразието от теми. Това е и причината за иницииране на WEB Report - стремежът на Dir.bg да привлече млади автори към платформата като същевременно продължава да отстоява ценностите на качествената журналистика.

За Innovation Starter - Innovation Starter е консултантска агенция за иновации, която работи активно в посока култура на иновации в България и систематично въвеждане на професионално знание за иновации. Чрез обучения, консултантски проекти, организиране на събития и публично-частни партньорства, агенцията подпомага генерирането, имплементирането и развитието на иновативни решения на различни предизвикателства в социален и бизнес аспект. Innovation Starter провежда най-мащабния форум за иновации в югоизточна Европа - Innovation Explorer - организиран съвместно с Капитал, както и най-голямото публично частно-иновационно партньорство в образователния сектор - "Академия за иновации".