Произшествието е станало при разглобяване на противопехотна мина в цех "Дeмилитаризация" около 8 часа тази сутрин, уточни директорът на инспекцията по труда в Габрово Димитър Димитров, цитиран от Дарик радио.

Нарушение на технологичните правила при разделяне на съставните части на боеприпас и неправилното му обработване са вероятната причина за взрива.

Загиналата е била зам.-ръководител участък в цеха и е дългогодишен работник в областта на взривните вещества. Починала е на място от получените разкъсвания, а мъжът е без опасност за живота. Транспортиран е до областната болница.
По информация на БГНЕС загиналата се казва Пепа Станчева, а раненият работник е Николай Иванов.

"Към 8.30 часа някъде, след като дойде дневната смяна, аз почиствах едно "сърце" от полепналия тротил, а пък тя развиваше взривателя. Бяхме с гръб един към друг и изведнъж чух оглушителен гръм, писнаха ми ушите, тя се строполи на земята. Аз я бутнах, тя почти не мърдаше и излязох навън веднага да търся помощ от колегите. Само двамата бяхме в помещението", разказа пострадалият Николай.

„Всичко е под контрол. Бях на мястото на инцидента. Няма възникнали пожари. Това е производство, което е свързано с опасен труд и всички обезопасявания и мерки са предприети. Няма опасност за населението.”  Това заяви кметът на Габрово Таня Христова, цитирана от "Фокус".

Фабриката се намира далеч от града, в гориста местност,  каза директорът на Областна дирекция на МВР-Габрово Денислав Донков.
По думите му от една година загиналата се е занимавала с обезвреждането на противопехотни мини и през ръцете й са минали хиляди такива, които е трябвало да бъдат обезвредени.

Огледът на мястото на инцидента е приключил. Иззети са веществени доказателства, няма данни за умисъл и става дума за трудова злополука. Образувано е досъдебно производство за смърт, причинена от трудова злополука. Предстои изготвяне на експертизи. Разпитани са свидетели, заявеи по-късно Донков.

Частната фирма "Ескпал България" е била проверявана за последно през декември м.г. В нея се извършва утилизация и демилитаризация на боеприпаси. Тогава не са констатирани груби нарушения.

Вчера трима работници от производствения цех на ВМЗ-Сопот в карловското село Иганово пострадаха при експлозия, но няма опасност за живота им. Най-тежко ранен бе 54-годишният Хюсеин Караали, който е настанен в болница в Пловдив с контузии по шията, разкъсвания от осколките по пръстите, по очите и клепачите. Другите пострадали - 47-годишната Виолета Иванова и 55-годишният Иван Врачкин, бяха настанени в болницата в Карлово с по-леки наранявания.

На 12 ноември пък се взривиха бившите военни складове край Севлиево, които от 2008 г. са собственост на фирма "Емко", която се занимава със съхранение на боеприпаси.