Полицейският началник, известен с прякора си Палата, бе задържан на 11 октомври от служители на "Вътрешна сигурност". Прокуратурата му повдигна обвинение, че е взел подкуп от 300 лева от двама телефонни измамници. В доказателствените материали престъпниците наричат Стоян Павлов „шефе”. 

Пловдивският окръжен съд му наложи най-тежката мярка „задържане под стража“, но Палата обжалва и днес апелативните магистрати прецениха, че не може да се направи обосновано предположение, че той е извършител на престъплението, в което е обвинен, съобщиха Радио Пловдив и "Фокус".

Според съда, от предоставения видеозапис от камерата на входа на полицейското управление не става ясно кой е дал пари и дали въобще са били дадени такива. На записа се различават силуети, но не и конкретни лица.

Съдия Милена Рангелова каза още, че обвиняемият няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Затова и го освободи от ареста без мярка за неотклонение. Тя намекна, че прокуратурата може да повдигне друго обвинение срещу Павлов, но наличното юридически не е издържано.

Зам.-шефът на Трето РПУ напусна съдебната зала без белезници, като каза лаконично: „Това е истината". 

Решението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.