Това съобщи началникът на Военно-апелативна прокуратура в Сливен ген. Крум Манов, цитиран от "Фокус".

Ракетите са откраднати от „Безмер” и са били превозвани в бус, собственост на ВМЗ - Сопот. Той е бил спрян за проверка от автопатрул на КАТ-Сливен вчера около 12 часа. В колата имало двама души - охранител и шофьор. При проверка на документите се установило, че върху една от накладните липсва печат. При обиска в каросерията полицаите открили 14 сандъка с ракети, единият от които разпечатан. При разпита било установено, че охранителят и шофьорът нямат отношение към случая и затова са освободени.

За първите 24 часа от разследването са разпитани 10 заподозрени, като за 72 часа с прокурорско разпореждане са задържани сержант Живко Спасов, отговарящ за складовата база на авиобазата, и неговият пряк началник – шефът на логистиката майор Николай Николов.

Срещу двамата са повдигнати по две обвинения - за длъжностно присвояване и за държане и съхранение на боеприпаси в големи количества без надлежното разрешение. За първото престъпление законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода, а за второто - от 3 до 10 години. И на двамата арестувани ще бъде искана от съда постоянна мярка "задържане под стража".

Сержант Спасов и майор Николов са задържани заради това, че са пряко отговорни за сигурността на авиобазата и съхраняваните там в складовете боеприпаси. В момента се прави цялостна проверка на складовата наличност и документация на авиобазата в „Безмер”. Установява се и къде са произведени авиационните ракети.

По случая е разпитан и пенсиониран служител, който е работил на граждански договор във ВМЗ „Сопот”, но той не е дал никакви разумни обяснения, коментира наблюдаващият прокурор началникът на Военна прокуратура в Сливен Христо Тинев.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев пък заяви, че няма данни кражбата  да е дело на международни организации или да е свързана с тероризъм. По думите му става въпрос за чисто криминално деяние и тепърва предстои да се установява дали зад него стои организирана престъпна група.

„Всяка от ракетите тежи около 5 килограма, има гориво и взривно вещество, това са военни изделия и са изключително опасни”, допълни Калин Георгиев, цитиран от Дарик радио.
Ракетите са върнати в авиобаза „Безмер”, където са под охрана на Военна полиция.

По-късно премиерът Бойко Борисов поиска тежки наказания за заловените да пренасят ракетите, съобщи "Фокус".
"Тези 100 и колко ракети, които заловиха колегите от МВР - това е такова безразсъдство вече. И се надявам, сега, Военна прокуратура да повдигне обвинения и в края на краищата - тези хора да получат тежки наказания. Това са близо тон тротилов еквивалент и то - от най-мощните. Този бус, ако случайно претърпи авария, катастрофа по време на движение по магистралата, не дай Боже, с автобус или ТИР, ще стане кратер и ще изгинат много хора. Това е не само престъпление, това е безразсъдно престъпление. И те трябва да отидат сега, още повече, че са и военнослужещи, за много години в затвора – за превенция, да внимават какво правят", категоричен бе той.

Относно предложенията за законодателни промени по повод боеприпасите премиерът посочи: „Имаме парламентарно мнозинство; какво да ме питат мен - да са го променили вече”