Българските граждани, посещаващи Северна Македония в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични атаки, предупредиха от Министерство на външните работи.

Посолството на България в Скопие информира, че на 15 февруари около 20 часа МВР на Северна Македония публикува съобщение, което гласи: "Полицията на Република Северна Македония проведе оперативно-технически мерки и обиски на няколко обекти, свързвани с потенциални планове и намерения за извършване на терористични актове на територията на РСМ от страна на радикални структури, поддръжници на групировката "Ислямска държава".

Два часа по-късно американското посолство в Скопие обяви публично съобщение, че е налице повишен риск от терористични атаки, подтикнати от екстремистки идеологии на територията на Северна Македония и с препоръки към своите граждани да избягват посещенията на обекти и мероприятия, определяни като "меки цели".

По този повод МВнР препоръчва на българските граждани, посещаващи Република Северна Македония в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични атаки.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации се приемат денонощно в МВнР от дирекция "Ситуационен център" на: тел. +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, е-mai: crisis@mfa.bg, както и на дежурните телефони и електронна поща на българските дипломатически и консулски представителства.