Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) е предприела превантивни действия за денонощно обезпечаване на района около Паметника на Съветската армия, включително на работниците и строителна механизация, съобщиха от дирекцията. Действията са предприети в изпълнение на писмо на областния управител на София-град.

Обособен е периметър и са изградени контролно-пропускателни пунктове на алеите, водещи към паметника, допълват от столичната полицията. Оттам апелират гражданите периметърът да се избягва.

Днес областният управител на София-град Вяра Тодева обяви, че ще бъде изградено скелето, ще бъдат демонтирани най-високите фигури на паметника. 

Горещата тема на деня получи коментар и от руското МВнР. 

"Днес властите на София преминаха към практическа реализация на отдавна кроените срамни планове за демонтиране на Паметника на Съветската армия", заяви говорителят на ведомството Мария Захарова, цитирана от посолството на Русия в България.

"Величествената скулптурна композиция, издигната в знак на победата над нацизма, отдавна се е превърнала в заложник на местните политически игри и личните амбиции на отделни представители на управляващия елит. С лека ръка на фашистващите евроатлантици монументът буквално се изпраща на бунището на историята", допълва говорителката на руското Външно министерство.

"Варварските действия на българската страна нямат оправдание и прошка. Те изглеждат особено цинични в условията на галопиращ растеж на неонацистките настроения в самата Европа, деградиращо положение със спазването на човешките права и чудовищна фалшификация на историята", заяви още Захарова.

"България отдавна, без да го забелязва, върви по пътя на реабилитация на нацизма. Крайнодесни организации, които открито насърчават расова омраза и нетолерантност, излизат извън контрол. Въпреки забраните в София се провеждат шествия в чест на нацисткия колаборационист български генерал Х. Луков. На държавно ниво се насърчава агресивна русофобия, която по същество не се различава от расизма. Прави впечатление, че на този фон нашите настойчиви предложения за консултации относно по-нататъшната съдба на паметника, предвидени в член 14 от двустранния Договор за приятелство и сътрудничество, бяха без никаква свенливост пренебрегнаха от българската страна", коментира говорителят на руското МВнР.

И допълни: "Смятаме разрушаването на паметника на общото ни минало за поредна враждебна стъпка на официална София, утежняваща и без това патовата ситуация в двустранните отношения. България отново, както неведнъж се е случвало, избира грешната страна на историята. Самата тя ще трябва изцяло да плати последствията от това срамно решение".