Руският патриарх Кирил ще изпрати нов предстоятел на Руската църква в София, става ясно от съобщение на сайта на Московската патриаршия. Уверението за това е дадено на българския патриарх Неофит лично от московския патриарх. В писмото на Кирил е отправена и молба за оказване на съдействие на новия предстоятел и свещенослужителите в храма.

Българските свещеници, благословени лично от патриарх Неофит да служат в храма, обясниха за "По света и у нас", че са запознати с позицията и очакват в следващите дни църквата да отвори.

В писмото си московският патриарх изразява увереност, че "политическите сили, зад които стои врагът на човешкия род, няма да успеят да разрушат вековните връзки, които са в основата на сътрудничеството на Руската и Българската православни църкви".

"Предстоятелят на Руската православна църква е уведомил българския патриарх Неофит, че Светият синод на Московската патриаршия скоро ще назначи нов предстоятел, за да бъдат отворени вратите на храм. "Св. Николай" възможно най-скоро", се казва в позицията на Руската църква.

В отговора си руският патриарх определя действията на българските власти, които депортираха митрополит Васиян и още двама служители на Подворието на Руската православна църква в София, като неприятелски и несправедлив акт. И допълва, че цялата отговорност за прекратяването на дейността на Подворието лежи на хората, взели решението за депортацията.

В същото време главата на Руската православна църква изразява съчувствието си към жителите на София, които не могат да посещават Руската църква и да се молят на гроба на Свети Серафим, който е погребан там. В писмото се отправя молба да се окаже съдействие на новия предстоятел на Подворието при пристигането му в София.

Негово Светейшество Патриархът окачестви действията на българските държавни органи като неприятелски и несправедлив акт по отношение на подворието на Руската православна църква, подчертавайки постоянната готовност на Московската патриаршия да продължи да съдейства на представителя на Българския патриарх в Москва.

В писмото предстоятелят на Руската православна църква отбелязва, че решението на българските власти е безпрецедентно в съвременната история и изразява дълбоко съжаление от използването на унизителни и дискриминационни мерки срещу духовниците с очевидната цел да накърнят приятелските отношения между братските народи и църкви сестри.

 

На 21 септември Руската църква "Николай Мирликийски" в София беше затворена, след като предстоятелят ѝ архимандрит Васиан Змеев и още двама руски свещеници бяха експулсирани от България по подозрения в шпионаж.

Покрай шпионския скандал се породи и спор чия е собствеността на имота - документите в Агенцията по вписванията и Държавната агенция "Архиви" показват, че това е руското посолство. От Министерството на правосъдието обаче излязоха с позиция, че е необходима задълбочена проверка. Пред БНТ нотариусът, изповядал сделката, заяви, че при прехвърлянето е предоставен крепостен акт от 1898 година. Впоследствие прокуратурата започна разследване на случая. 

 "Недопустимо е руската държава в лицето на посланик Митрофанова да затваря църква и то под юрисдикцията на българския патриарх и Българската православна църква. Това е каноническо самоуправство и може би трябва да се вземат държавни мерки", пък написа днес в своята Facebook страница правосъдният министър Атанас Славов във връзка със затварянето на храма "Св. Николай Мирликийски".