В нощта срещу 28 август от храма са изнесени мощите на Александър Невски, Николай Чудотворец и на още 11 светци от един от най-известните православни храмове в Русия - "Света Великомъченица Екатерина”, намиращ се на Василиевския остров в Санкт Петербург, предаде РИА Новости.

Още вчера от Варненската митрополия съобщиха, че пристигането на мощите на светеца се отлага за ноември. Те трябваше да бъдат тържествено посрещнати  във варненския катедрален храм „Св. Успение Богородично” в сряда в 17 ч.
От митрополията не дадоха обяснение защо се отлага това събитие, а само че е поради независещи от тях обстоятелства.

От руските медии обаче стана ясно, че  неизвестни бандити са откраднали мощите на светеца.
По думите на полицията неизвестни са проникнали в кабинета на настоятеля на храма на първия етаж и са откраднали мощите на общо 13 руски светци, заедно с църковни вещи и ценности, сред които чаша за причастия и пет кръста, предаде  руската информационна агенция „Интерфакс”. Светините са били съхранявани в ковчеже, което престъпниците са разбили.

Представителят на Руската православна църква Георгий Рощин изрази надежда, че хората, които са откраднали мощите от храма в Санкт Петербург, ще се покаят и ще върнат светините. Рощин посочи, че всяка кражба от храм, още повече на светиня, е светотатство.
Полицията в Санкт Петербург продължава да издирва извършителите на кражбата.

Руското електронно издания „Газета”, коментира че след обявяването на присъдата на пънк-групата Pussy Riot са зачестили случаите на посегателство върху обекти на Руската православна църква.

Св. Александър Невски е роден през 1220 г., когато руските земи били под татарско владичество. Бил е княз на Новгородската област и по време на управлението му шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород.
Двете армии се срещнали при река Нева. Новгородският княз удържал победа, за която бил наречен Невски. Умира през 1263 г. и е погребан в църква до град Владимир. При император Петър Велики мощите му са пренесени в Петербург и са положени в построената в негова памет Александро-Невска лавра, където се съхраняват до днес и при тях се извършват много чудеса.