Съвсем отговорното ни решение е 7-ма задача да не се зачита в изпитния вариант, съобщи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на брифинг в МОН във връзка с матурата по български език и литература.

Мотивите са, че "има спорен момент и ще има усещане у зрелостните за несигурност, а ние нямаме право да ги поставяме в такава ситуация", обясни Михайлова.

Зам.-министърът посочи, че след като спорният въпрос 7 е предизвикал сериозна обществена полемика, тази сутрин е проведена среща със всички, които по една или друга причина, са отговорни за доброто провеждане на зрелостните изпити и е взето решението да не се зачита.

Задачата ще получи точките, които носи. В случая тя носи 1 точка, поясни Михайлова в отговор на въпрос как ще се формира оценката на зрелостниците, щом 7-ми въпрос няма да се зачита.  "Приема се, че 7-ма задача е част от 30-те точки", обясни тя.

От МОН обаче са категорични, че няма граматична грешка в подусловие Б.

"Подчертавам, че граматична грешка в подусловие Б, което е посочено като верен отговор, няма", заяви зам.-министърът.

Езиковедите от БАН обаче посочиха, че има семантична неточност.

"В отговор Б на задача 7, който е даден за верен, граматична грешка, няма. Но изречението създава предпоставки за семантична лоша интерпретация или неразбиране. В изречението има семантична неточност", каза на брифинга в МОН проф. Светла Коева, директор на Института по български език към БАН.

"Приветствам решението на МОН задача 7 да не се зачита, защото в един такъв момент е най-важно спокойствието на учениците, родителите, в медиите и на експертите, на които ще разчитаме и догодина да съставят изпитните задачи", посочи тя.

"Например в изречението Иван обича Мария, ако заменим допълнението с местоимение, няма кажем Иван обича я. Ще образуваме изречението Иван я  обича. Това е правило, което знаем, но го няма формулирано", обясни проф. Коева.

В условието в задача №7 зрелостниците трябваше да се посочат изречението, в което няма допусната граматична грешка. Спорният посочен отговор за верен "Б" наистина звучи неестествено, въпреки че не е допусната точно граматична грешка. Ето и цялата задача:

В кое от изреченията НЕ е допусната граматична грешка?

А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната.

Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия.

В) Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи.

Г) По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти.

 

 "Бих искала да не оставя с негативен привкус организацията на матурите, при която нямаше изтичане на информация", отбеляза още зам.-министърът на образованието.

"Никой преди матурите нямаше информация, нито за характера на тестовите въпроси, нито за това какво ще съдържа втората част, нито за темата, по която ще се пише, да не говорим за автора", заяви Таня Михайлова и добави:  "Учениците ни трябва да бъдат спокойни, да няма и най-малкосъмнение за това как протича един изпит."