Още над 20 000 допълнителни устройства за онлайн обучение на стойност над 6 милиона лева ще бъдат закупени за ученици от държавни и общински училища. Това съобщиха от МОН.

Ще бъдат осигурени преносими компютри с операционна система Chrome, таблети с операционна система Windows и таблети с операционна система Android.

2 500 000 лева ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите в централния бюджет за 2021 година, реши Министерският съвет на неприсъствено заседание. Останалите средства за техниката ще са от преструктуриране на разходите по бюджета на Министерство на образованието и науката за 2021 г.

С осигуряването на техниката ще се обезпечи преминаването в обучение от разстояние в електронна среда.

Седмици по-рано от МОН заявиха, че търсят как да осигурят още устройства, защото дистанционното обучение е влошило резултатите на част от учениците, които не разполагат с устройство или достъп до интернет.

"С други думи, над 20% от явилите се на националното външно оценяване не се справят нито с изпита по български език и литература, нито с изпита по математика. Ето това наричаме риск от отпадане", заяви тогава д-р Николай Денков, служебен министър на образованието.

13% от българите между 18 и 24 години нямат средно образование. Следователно всеки шести ученик е отпаднал от училище, особено при децата в риск.