Министерство на образованието и науката потърсило независимо мнение от специалисти, неучаствали в изготвянето на изпитния материал, във връзка с проведения държавен зрелостен изпит по английски език, като предмет по избор. Това съобщиха от Министерство на образованието.

След детайлната проверка на теста беше установено, че няма сгрешени въпроси, а материалът е ориентиран към ниво B2 от Общата европейска езикова рамка и съизмерим с трудността на останалите изпити по чужди езици. Становището на експертите е, че няма допуснати правописни и граматически грешки в изпитния материал, твърдят от МОН.

Всички текстове са оригинални, създадени на книжовен език, засягат широко тиражирани в медиите съвременни или универсални теми и не изискват специализирана подготовка в определена област.

Прави впечатление, че получените сигнали в МОН засягат различни въпроси и няма такива, които да се повтарят във всички жалби. Ясно става още, че най-трудни за зрелостниците са се оказали текстовете за слушане и за четене с разбиране. Коректно е да припомним, че противно на наложилото се очакване, за да проявят тези умения, от зрелостниците се изисква не просто да открият в текста точно възпроизвеждане на питането, а да докажат разбиране в контекст, познаване на синоними и езикови конструкции. Точно тези компетентности са ключови и необходими и показват езикова грамотност, коментират още от министерството.

По-рано стана ясно, че абитуриенти излизат на протест пред Министерството на образованието с искане да бъде променена матурата по английски език, на която те се явиха на 23 май, съобщи БНР. Срещу изпита стартира онлайн петиция часове след провеждането ѝ. До момента тя е получила над 7000 гласа подкрепа.

В социалните мрежи активно се коментират отделни въпроси, които според зрелостниците са двусмислени или некоректни. От просветното министерство обещаха да направят проверка, но призоваха абитуриентите да изпращат до електронната поща на ведомството сигнали с конкретни сгрешени въпроси от матурата.

На изпита по английски език, който е част от втората задължителна матура по предмет по избор на учениците, се явиха над 14 000 абитуриенти.