Абитуриенти излизат на протест пред Министерството на образованието с искане да бъде променена матурата по английски език, на която те се явиха на 23 май, съобщи БНР. Срещу изпита стартира онлайн петиция часове след провеждането ѝ. До момента тя е получила над 7000 гласа подкрепа. 

В социалните мрежи активно се коментират отделни въпроси, които според зрелостниците са двусмислени или некоректни. От просветното министерство обещаха да направят проверка, но призоваха абитуриентите да изпращат до електронната поща на ведомството сигнали с конкретни сгрешени въпроси от матурата.

На изпита по английски език, който е част от втората задължителна матура по предмет по избор на учениците, се явиха над 14 000 абитуриенти.

"Лесната матура демотивира учениците и обезсмисля труда на учителя", заяви пред БНР Ива Киркова, преподавател по английски език в Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика.

"Чест прави на Министерството на образованието и екипа, който е участвал в изготвянето на матурата, че са се престрашили тази година за първи път да усложнят изпита. Миналата и поминалата година изпитът беше много лек, унизително лек", коментира Киркова и добави:

"Матурата е много сложна, доста по-сложна от предишните години – това е факт. Тази матура може да бъде решена за отличен, стига зрелостникът да е учил и да се е подготвил достатъчно добре. Това е зрелостен изпит и нивото трябва да е по-високо, т.е. сложността на текстовете трябва да кореспондира на текстовете, които фигурират в изпитите за кандидатстване в университетите и колежите в България и чужбина".