Задача от матурата по български език и литература за зрелостниците тази година предизвика полемика има ли грешка в условието. Министерството на образованието буквално беше залято от запитвания на ученици и родители, но днес оттам заявиха на извънреден брифинг, че категорично нищо не е грешно. От Института за български език обаче смятат, че посоченият като верен отговор на един от въпросите не звучи естествено и може да обърка учениците.

Най-много сигнали има за задача 7. Според условието трябва да се посочи изречението, в което няма допусната граматична грешка, а спортната подточка е "б". Според ведомството именно тя е верният отговор. Според родители, ученици и дори учители обаче грешка има и тя е в членуването - "комисията".

 

7. В кое от изреченията НЕ е допусната граматична грешка?

А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната.

Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия.

В) Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи.

Г) По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти.

Дори експерти от БАН обаче трудно решават заданието.

"При така написаните изречения всъщност нито едно не отговаря на зададеното условие. Тоест ситуацията е доста конкретна и комисията е определена, макар и да не е казано каква комисия. При нас е характерно точно това членуване на съществителните имена като изразяване на категорията "определеност", заяви Илияна Кунева, главен асистент в Института за български език, според която изречението в подточка "б" звучи неестествено и нелогично.

"Убедително написаното писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия". Ето това е, което прави впечатление - нечленуваната форма на думата "комисия". Сякаш впечатли някоя или коя да е комисия, което звучи доста неестествено за българския език и объркващо", допълни тя пред БНТ.

От просветното министерство контрираха, че екип от учители и езиковеди одобрява финалните варианти на матурата и сопред тях отговор "б" е напълно верен.

"Няма нарушена граматична норма, няма нарушено граматично правило. Словосъчетанието "впечатли комисия" - няма правило, което да изисква членуване на допълнение, което е употребено след глаголна форма в минало свършено време, както е в случая. Тоест комисията може да е известна, може да не е известна", категоричен бе Александър Трингов, държавен експерт по български език.

Спор имаше и заради 26-а задача в теста. Според верния отговор създаването на електронни книги е основен приоритет на издателствата, но в текста, който зрелостниците трябва да интерпретират, никъде не се съдържа такъв извод или твърдение.

Критиките към МОН имаше и заради неточност в информацията, публикувана на платформа за изпитни материали - отново проблем с пълния член. От ведомството обясниха, че грешката е станала, докато платформата се тествала.