От два месеца десетгодишната Еля от Разград, която е родена без крайници, има протези на ръцете. Днес момичето показа, че вече може да пише, а мечтата й е да си има и "крака", съобщиха от общинската администрация.

Еля е завършила втори клас. Тя посещава редовно Центъра за рехабилитация на деца с увреждания в бившия Дом майка и дете в града. Тя всеки ден получава грижи и внимание от специалистите, закаляват се рамената й, с които движи протезите.

Зам.-кметът на общината Ердинч Хасанов обясни, че протезите на детето са поставени от проф.Евгени Дюкенджиев. Връзката със специалиста е направена чрез съдействието на общината. Помощ за материалите семейството на момичето е получило от държавата, а разноските по поставянето са покрити от професора. Хасанов каза още, че общината ще съдейства да бъдат поставени и протези на краката на детето. Това най-вероятно ще стане през есента, за да може детето да свикне с ръцете си, предаде БТА.

"Много искам крака и да съм ученичка", каза Еля в отговор на въпроса на зам.-кмета Ердинч Хасанов "Какво си пожелава", цитирана от e-razgrad.

Момиченцето иска да е ученичка

Снимка: Община Разград

Преди години Община Разград организира коледна кампания за събиране на средства, с които да може семейството да посрещне празника, разказа той. По-късно от общинска администрация съдейства и за превоз и преглед на Еля от специалисти, които да преценят дали може тя да получи протези на ръцете. Оказа се, че през 2016 година - осемгодишна, тя все още е малка за протези. Хасанов каза, че отговорът не е задоволил ръководството на общината и тя не спира да търси начини. Детето започва да посещава детска градина, а по-късно и училище. Търсят се контакти с различни научни светила в тази област. Така е открит и проф. Дюкенджиев от Горна Оряховица.

Той в същото време опитва да създаде в образователната система паралелка в средните училища, в която младежите да могат да изработват протези за крайници. Създал е лаборатория. Той приема да прегледа Еля и да прецени какви са шансовете й да има протези на крайниците. След като се запознава с нея казва, че случаят е уникален и иска да помогне. Предлага да му бъдат платени само материалите за протезите, а на негови разноски да покрие поставянето.