В края на март правителството реши с около 20 млн. лв. от съкращаване на разходи по министерствата и още толкова, спестени от магистрали, да осигури близо 41 млн. лева на най-засегнатите от кризата.

Молбите ще се приемат в поделенията на Агенцията за социално подпомагане до 26-и април включително.
В молбата се описва средномесечният доход за 6 последователни месеца в периода от март до септември 2012 г.

Хората с откази ще получат еднократната помощ за отопление в края на април.
Тези, които тепърва ще подават молби-декларации и отговарят на критериите, ще получат еднократната помощ в края на май.
Помощите ще бъдат изплащани по банков път или на каса в пощата според желанието на хората, заявено в молбите-декларации.

Миналата седмица от МТСП цитираха министър Деяна Костадинова да казва следното:

„Хората, които се грижат за деца с увреждания, ще получат еднократната помощ в размер на 50 лв. в рамките на този месец (април). В същия срок еднократна енергийна помощ ще получат и лицата, които са подали молби за отоплителен сезон 2012/2013 г., но са получили отказ, защото надхвърлят диференцирания минимален доход за отопление с до 10 лв."
 
С 50 лв. ще бъдат подпомогнати майките, които са плащали осигуровки за общо заболяване и майчинство и имат доход до 350 лв. на член от семейството. Еднократната помощ за определения контингент от майки с обезщетения за отглеждане на деца между 1 и 2 години ще бъде преведена заедно с детските надбавки в края на май.

От днес Агенцията по заетостта също започва приема на заявления за кандидатстване по програмите и мерките за заетост, финансирани с пакета за най-уязвимите.
Допълнителните средства, отделени за това, са в размер на 30 617 604 лева.

Постановлението на МС за еднократните помощи е публикувано в Държавен вестник на 12 април, петък, и е в сила от същия ден.