Всяко превозно средство става обект на контрол по пътищата у нас. В проверките са включени модерни устройства, които могат да засичат от разстояние данните от тахографите в колите, съобщи пред журналисти Антон Ставрев от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", цитиран от БТА.

По този начин се цели намаляване на пътнотранспортния травматизъм в страната - част от спешните мерки, приети на заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

Днес на автомагистрала "Тракия" в района на Чирпан започна първата от ежемесечните всеобхватни проверки за безопасност на пътя. 

Антон Ставрев разясни, че модерните устройства позволяват по-лесно извършване на контролни проверки при преминаване на пътно превозно средство по магистралата. Уредът засича данни от интелигентния тахограф, те се предават на таблет и показва дали има използване на карта на водач, правилно използване на тахографа, скорост и всички останали данни, които тахографът предава при стандартна проверка. Джаджата не може да засече тахографа от километър, засичането става при преминаване на превозното средство, но това позволява при установяване на нарушение водачът да бъде спрян на следваща отбивка, по думите на Ставрев.

"Приетите мерки на ДАБДП от 12 септември тази година включват мярка за всеобхватен контрол от всички институции, които имат възможност да въздействат върху поведението на всички участници в движението, както и на всички фирми, които извършват превоз на лица и товари за по-малко нарушения и противодействие на войната по пътищата". Това коментира Росен Рапчев, държавен експерт в ДАБДП. По думите му напоследък стават изключително много пътнотранспортни произшествия с всички видове превозни средства.

Той посочи, че днешната операция няма да има насоченост към определен вид пътни превозни средства (ППС), а всяко едно ППС ще бъде под въздействието на контрол. "В този широкообхватен контрол целта е да повлияем върху цялостното поведение на водачите и по този начин да караме хората да се замислят как трябва да изпълняват своето най-важно задължение, а именно - да се придвижват безопасно", отбеляза Рапчев. Той обясни, че служителите на ДАБДП ще извършват разговор с водачите за това какви са опасностите, свързани с движението на пътя, включително и за предстоящите такива след летния сезон - променящи се метеорологични условия, мъгла, дъжд.

Ще бъдат извършвани проверки за цялостното спазване на Закона за движение по пътищата, посочи началникът на "Пътна полиция" - Стара Загора Димитър Димитров. Това ще включва проверки за употреба на наркотични вещества и алкохол от страна на водачите и не на последно място - установяване на превоз на нелегални мигранти, както и други престъпления. Всички институции ще извършват проверки по техните направления, добави той.

В първата всеобхватна проверка за безопасност на пътя се включиха МВР, Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", Агенцията "Пътна инфраструктура", НАП и Агенция "Митници". Организацията и координацията им се извършва от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП).