Екипаж на вертолет "Кугар" от състава на 24-а авиационна база в Крумово беше задействан днес със задача да се включи в операцията по извличане на телата на двама туристи, намерени в район, западно от връх Вихрен в Пирин планина, съобщиха от Министерство на отбраната.

Планинските спасители днес откриха тялото на 69-годишния Пламен Христов, който изчезна преди седмица в Пирин. До него бе намерено и второ тяло.

"Сложността на задачата изисква зависване на вертолета в планинската местност.

Вертолетът излетя около 13.00 ч. от авиобазата. След облитане на района на инцидента и направения оглед на обстановката, екипажът установява, че поради голямата надморска височина и силния гръбен вятър в единственото възможно безопасно направление за работа, съществува голям риск за хората и за вертолета. В 13.55 ч. е взето решение за прекратяване на задачата.", заявиха от Министерство на отбраната. 

Според "24 часа" полицията вече е идентифицирала и втория труп. То е на чужденец -сърбин, който е посрещнал нова година в семеен хотел и на 1 януари е тръгнал на поход.

В момента към мястото под Вихрен, от западната страна, към Влахина долина, вървят нова група спасители с втора количка, за да може да се пренесе с нея второто тяло. Очакванията са акцията да приключи през нощта.

По-рано стана ясно, че двете тела са били близо едно до друго.

Двамата загинали мъже са открити в улеите на Влахина долина под връх Вихрен, каза за БТА дежурният спасител в базата в Банско. След двудневно прекъсване на издирвателната акция, тази сутрин тя бе подновена. В нея участват планински спасители от Банско, в района се движи и група спасители от Сандански и Разлог, посочиха от ПСС - Банско.

От 27 декември Пламен Христов се издирваше.

Теренът, в който планинските спасители провеждаха акцията, е труднодостъпен и опасен, поради което в акцията беше включен и дрон.