Мъж от село Янтра, община Горна Оряховица, изпаднал в клинична смърт два пъти за 2 часа, беше спасен от млад лекар.

Пристягаща болка е последното, което 51-годишният Александър Стефанов помни, преди да припадне.

Снимка: bTV

На път за горнооряховската Спешна помощ сърцето му спира. Ситуацията налага спешният кабинет да бъде превърнат в реанимация, въпреки че не разполага с нужната апаратура. Спасителните действия ръководи 29-годишният д-р Мирослав Йорданов.

"Пациентът беше казано с две думи умрял. Нямаше сърдечна дейност, не дишаше", разказа той пред bTV.

Интубация, сърдечен масаж, адреналин и дозиране на око успяват да върнат пациента към живот на 35-та минута.

"Ние нямахме апарат за обдишване, за изкуствена белодробна вентилация. Ние сме го обдишвали през цялото време с амбу (саморазгъващ се балон за обдишване за еднократна употреба - б.р. )", допълни лекарят.

Така пациентът е съживен. В следващата линейка, на път за кардиологичната болница, той обаче отново изпада в клинична смърт и всичко започва отначало в движение.

"Бях много притеснена, но в момента, в който видях на монитора нормална сърдечна дейност, разбрах, че той е жив", каза д-р Билгян Юсеинова, от СБАЛ по кардиология Велико Търново.

След преживения миокарден инфаркт, животът на Александър вече е вън от опасност, а близките още търсят думи за благодарност към младия лекар.

"Ние се сблъскваме почти на всяко дежурство със спешни пациенти - с шокове, коми, политравматизъм", каза още д-р Йорданов.

Той работи на непълен щат в три болници, а мечтата му е да специализира "Спешна медицина."