Срещу Аврамов, който сам се отказа от депутатския си имунитет, е повдигнато обвинение за търговия с влияние.

Според прокуратурата обвиняемият два пъти е поискал и получил дар от 50 000 лева, за да упражни влиянието си върху длъжностно лице от Областната дирекция "Земеделие" в Монтана. От Аврамов се е очаквало да повлияе за разпределение на земеделски земи в землището на Монтана.

Заседанието на апелативните магистрати беше закрито и на него съдът потвърди мярката "постоянен арест", наложена на 20 юли от Софийски градски съд.

След като е направил оценка на фактическата картина на престъплението, Апелативния съд смята, че няма нередности при събиране на доказателствата, съобщи "Фокус". Мотивите за потвърдената мярка за неотклонение са още, че е поискана и получена материална облага, когато обвиняемият е бил народен представител, налице е корупционна облага и има риск Димитър Аврамов да извърши ново престъпление.

Смекчаващи обстоятелства са, че обвиняемият е неосъждан, сам е подал молба да му бъде снет имунитета, но това е акт на подчинение на партийно решение, обявиха още магистратите.

Защитата на Аврамов посочи пред журналисти след заседанието, че няма по-висшестоящ политик, който да стои над него.

„Относно обвинението за търговията с влияние, няма никакви доказателства по делото, че клиентът ми е осъществявал някакво въздействие по отношение на длъжностни лица. Според свидетелските показния, Димитър Аврамов се интересувал за това как се развиват отношенията между производителите, които имат проблеми със събирането на реколтата. Полицейският началник казва, че Аврамов се е обаждал, за да предотвратява саморазправи между различни фирми”, каза Огнян Митев, адвокат на бившия депутат.

Той посочи, че Аврамов е осъществявал ежедневни връзки с Министерството на земеделието и храните и Областната дирекция „Земеделие” в Монтана, заради проблемите в земеделието в региона.
„Когато има събрани 15 човека от едната страна и 25 от другата, готови да се бият и да се стрелят, местните хора не знаят как да си защитят интереса и търсят полицията, която отказва да вземе отношение. Димитър Аврамов се е старал да постигне мирно решаване на този проблем”, обясни защитникът му.