Това заяви пред БНТ директорът на Агенция "Митници" Розалия Димитрова.

Тя отчете, че риходите за първите 10 месеца са 6 млрд. 840 млн. лева, а над 4 млрд. лева са събраните приходи от акцизни стоки. 

"Изненадана и не съвсем съм от случващото се на "Лесово". Преди две години, знаете, имаше подобна акция, а имаше и такава на "Капитан Андреево". Все пак считах, че тези служители няма да продължават с корупционните действия", каза Димитрова по повод арестите на митничари на граничния пункт.

Според нея вероятно е необходимо време за промяна на мисленето на тези митнически служители, които са склонни към корупционни практики.

"Надявам се тези служители, които са виновни, да получат осъдителни присъди, за да има превантивен ефект за останалите митнически служители", подчерта тя.

При акция на ГДБОП и ДАНС на граничния пункт бяха задържани повече от 30 митничари. Те са действали като организирана престъпна група и са заподозрени, че са вземали подкупи.

На въпрос дали има Али Баба над тях, Розалия Димитрова бе категорична, че корупцията е на ниските етажи на администрацията и негативната практика достига ниво началник пункт.

Вчера ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев заяви, че разследващите смятат, че кръгът постепенно ще се разширява, а амбицията на спецпрокуратурата е разследването да достигне на по-високи нива в Митниците.

"Не зная кой е Али Баба, но службите, когато извършват подобни операции, със съответните средства се установява, че тази корупция може да стигне до началник пункт", посочи шефът на митниците.

Според нея не трябва да се правят предварителни обобщения, че корупцията е някъде нагоре по веригата, каквито твърдения вече се били появили в медиите.

Преди дни депутатът от ПФ Емил Димитров-Ревизоро отбеляза, че се хващат дребните престъпления на митничарите за по 5 евро а се прикрива крупната контрабанда основно при горивата.

По отношение на исканията на превозвачите Димитрова заяви, че трябва да се отчита съответната инфраструктура на съответния граничен контролно-пропускателен пункт, независимо дали е вътрешна граница, или е външна граница.

Димитрова каза също така, че има служители в Агенцията, които са подсъдими и са отстранени от длъжност, съдът ги оправдава и ги връща отново на работа. Такива служители не се допускат обаче на работни места, които са възлови в Агенцията или има постоянен контакт с икономически оператори. Възстановяват се на места, където биха могли да нанесат най-малко вреди и където е най-малко натоварено, подчерта още директорът на митниците.

Тя съобщи, че средната заплата на един митничар е между 700 и 1400 лева в зависимост от длъжността.